Fiind foarte mult în atenția publică în ultima perioadă din cauza legăturii sale cu fosta Securitate comunistă, Ion Țiriac este apărat de Adrian Năstase.
Fostul premier a ținut să readucă în atenție rolul pe care Țiriac l-a jucat în numeroase acțiuni benefice pentru România și, mai mult decât atât, susține că omul de afaceri ar putea fi de ajutor și în efortul de lobby pentru acceptarea României în Spațiul Schengen.
„În ultimile zile, am urmărit desfășurarea unei campanii de demonizare a lui Țiriac. Știu că există oameni nemulțumiți de el, știu că unii îl consideră avar, știu că relația lui cu presa nu a fost, în general, foarte bună (si nici sponsorizările prea generoase). Totuși, când îl judecăm, ar trebui să ne aducem aminte (mai ales) și de lucrurile bune pe care le-a realizat”, a spus Adrian Năstase într-o postare pe blog, potrivit stiripesurse.ro.
Fostul premier a menționat, în textul său, faptul că Țiriac a ajutat în realizarea a numeroase proiecte, mobilizând resurse și sponsori, uneori contribuind chiar el. „Juriștii fac distincție între donații și liberalități. În cazul unei donații, atunci când dai tu ceva, tu te sărăcești cu bunul acela. În cazul liberalităților, tu ajuți pe cineva să obțină ceva fără ca tu să te sărăcești”, a scris fostul premier.
În acest sens, Adrian Năstase a amintit de proiectul cu cele 400 de săli de sport, unde, pierzând pariul pe care a dorit intenționat să îl piardă, a oferit contravaloarea unui Mercedes de ultimul tip în materiale sportive pentru acele săli.
„Am înțeles că a procedat la fel și în calitate de președinte al Comitetului Olimpic Român. A ajutat, de asemenea, tineri sportivi din România să participe la turnee, i-a ajutat cu echipamente, etc.
Să nu uităm bucuriile pe care ni le-a adus, ca români, participând, înainte de 1989, singur sau cu Ilie Năstase, la meciuri fascinante de tenis (uităm atât de repede!). Sigur, cei mai tineri nu au cunoscut trăirea acelor emoții și bucuria acelor victorii”, a mai scris Adrian Năstase în postarea sa.
Adrian Năstase a continuat să îl apere pe Ion Țiriac și a menționat faptul că, în calitate de premier a perioadei 2000 – 2004, aduce în atenție două aspecte principale.
Unul dintre aspectele acestea este reprezentat de faptul că în anul 2000, Bulgaria obținuse pentru cetățenii săi eliminarea vizelor pentru Spațiul Schengen. În cazul României, Germania se împotrivea, iar un rol esențial în negocierile cu aceasta l-a avut Ion Țiriac.
Cel de-al doilea aspect adus în discuție de Adrian Năstase este faptul că acesta l-a rugat să îl ajute în mobilizarea unor investiții externe pentru dezvoltarea anumitor proiecte în România, moment în care a reușit să aducă în țară importanți oameni de afaceri din Europa și să se întâlnească periodic în cadrul Comitetului investitorilor străini – complement al Agentiei române de investitii străine(ARIS). Unii dintre ei au investit personal, alții au sugerat măsuri legislative și administrative foarte utile.
„În aceste condiții, creșterea economică a României, în 2004, a fost de 8,4%! Vă reamintesc faptul că atunci nu eram încă membri ai UE și nu ne „permiteam” să ne jucăm și să pierdem zeci de miliarde de euro din bani europeni. Pentru noi, în acea perioadă, investițiile străine reprezentau un motor important.
„Unii îi reproșează proiectul Balc. El a gândit acest proiect pentru a atrage în România oameni de afaceri importanți care, după vânătoarea anuală de la Balc mergeau în țară pentru a discuta diverse proiecte de investiții. Prin Țiriac și prietenii lui, inclusiv Klaus Mangold – care era reprezentantul industriei germane pentru Europa de rasărit și Rusia – s-au creat în România fabricile de componente auto, în valoare – cred – de peste 10 miliarde euro, oferind numeroase locuri de muncă si contribuind cu taxe la bugetele centrale și locale. Acum, lucrurile s-au rezolvat, ONG-urile au câștigat bătălia, mistreții au murit de pesta porcină, la Balc a rămas doar gardul iar noile fabrici de mașini și de baterii electrice se reaizează în Ungaria, unde vânătoarea (rațională) se desfășoară fără aberantele acțiuni ale unor Agenti Green. Dar cu aceeași oameni de afaceri europeni.
Cât despre Tiriac, el și-a rezolvat problema cu vânătoarea cumpărând prin Namibia sau Zambia câteva zeci de mii de hectare, unde se poate ocupa și de vânătoare. Nu știu exact unde pentru că acolo nu m-a invitat la vânătoare”, a mai scris Adrian Năstase pe blog.
Concluzia fostului premier a fost aceea că i se pare stupid să nu se folosească în interesul României contractele lui din străinătate, posibilitatea de a lansa și de a realiza proiecte, inclusiv cu bani din afara României.
In concluzie, mi se pare stupid să nu folosim in interesul tării contactele lui din străinătate, posibilitatea de a lansa si realiza proiecte, inclusiv cu bani din afara României.
„Am înțeles că este arogant (cunosc și alții). Am înțeles că nu vrea să plătescă o chirie majorată la casa din Herăstrău. Ar putea însș să participe la efortul de lobby în Austria și Germania pentru obținerea intrării în Schengen.
Și cred că și-ar fi dorit ca Turneul Țiriac să se desfăsoare în România pe arena Progresul. Din păcate, BNR a avut alte opțiuni. Ne-am concentrat eforturile spre fotbal.
„Suntem români si asta ne ocupă tot timpul!””, a încheiat Adrian Năstase postarea de pe blog.