Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pentru care UEFA a sancționat-o pe FCSB

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pentru care UEFA a sancționat-o pe FCSB

FCSB a fost sancționată și va juca împotriva lui Viking cu peluzele închise, în Conference League, și din cauza unui steag pe care UEFA l-a interpretat ca reprezentând un simbol folosit de neonaziști.

Ce reprezintă crucea celtică

Steagul considerat cu probleme înfățișa un cap de ultras, cu cagulă pe față, imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Oficialii UEFA au considerat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemn neonazist, scrie gsp.ro.

„Multe grupuri de extremă dreapta se manifestă antisemit prin diferite simboluri. De exemplu, sloganul „Juden Zeigen” (arătați-ne evreii) cu spânzurătoare și o cruce celtică”, susține UEFA.

Conform ADL, crucea celtică a neonaziștilor este o cruce cu brațe de dimensiuni egale, înconjurată de un cerc și care este frecvent utilizată de extremiștii care susțin supremația albilor. Originile sale datează de la «crucea soarelui» sau «crucea cu roată» pre-creștină din Europa antică.

După al Doilea Război Mondial, o varietate de grupuri și mișcări supremaciste albe au adoptat simbolul. Astăzi, această versiune a Crucii Celtice este folosită de neo-naziști, skinhead-uri rasiști, membrii Ku Klux Klan și practic orice alt tip de supremacist alb.

În același timp, există și o cruce celtică tradițională, folosită pașnic de câte diferite grupuri creștine. Aceasta ar avea o axă verticală alungită, asemănătoare cu crucifixul creștin folosit tradițional.

Verdictul dur al UEFA

UEFA a obligat-o pe FCSB să închidă cele două peluze la meciul de joi. Astfel, FCSB evită să joace cu arena goală meciul crucial de calificare, însă va putea fi încurajată de un număr de maximum 30.000 de fani. Aceștia au fost amendați și cu 30.000 de euro.

FCSB a făcut obiectul unei proceduri disciplinare la UEFA, care a și dezvăluit clubului bucureștean care sunt sesizările din cauza cărora au riscat penalizări și sancțiuni. Au fost 3 capete de acuzare și FCSB a fost găsită vinovată cu toate 3.

Un steag afișat de ultrașii din Peluză, care a fost considerat de observatorul de joc ca având însemne neonaziste. Steagul conținea un cap de ultras, cu cagulă pe față, care era imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Oficialul UEFA a interpretat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemnat neonazist.

Urmăriți B1TV.ro și pe