David Popovici, despre cum se construiește marea performanță, într-o publicație din SUA: „Îi studiam mișcările lui Michael Phelps. Antrenamentul la 5 însemna să mă așez la masă la 3 dimineața”

David Popovici, despre cum se construiește marea performanță, într-o publicație din SUA: „Îi studiam mișcările lui Michael Phelps. Antrenamentul la 5 însemna să mă așez la masă la 3 dimineața”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mathias Bergeld

David Popovici, primul campion mondial de natație într-o probă masculină din istoria României, a vorbit pentru Swim Swam despre primii pași în carieră, iar publicația americană a reluat articolul după performanța istorică pe care a reușit-o înotătorul român în proba de 200 m liber de la Budapesta la doar 17 ani.

„Cu apa, a fost dragoste la prima vedere”, spune David Popovici

„Cu apa, a fost dragoste la prima vedere. Punct. Pot să îmi amintesc fiecare moment din prima mea lecție de înot. Îmi aduc aminte că m-am simțit imediat în locul potrivit – ca un pește. Trivial, okay, dar adevărat. Sunt slab, am brațe lungi și mâini mari. În apă, trupul meu slăbănog și-a găsit încrederea că sunt greu de găsit cei ca mine la acea vârstă”, a declarat David Popovici.

„În vremea în care nu înotam mă uitam la legendele înotului. În fiecare dimineață în care aveam liber de la școală, alergam în sufragerie imediat ce mă trezeam și puneam cursele de la Beijing 2008 pe TV: Michael Phelps, în toată gloria. Îi studiam mișcările și tata oprea imaginile ca să îmi arate greșelile pe care le făceam în apă, ca să îmi arate că între mine și acel monstru erau „doar” multe ore de antrenament”, a continuat înotătorul lui CS Dinamo.

„Am urmărit acele videoclipuri până le-am învățat pe de rost. Le-am urmărit timp de cel puțin cinci ani la rând, de la 7 la 12 ani (…). Apoi, începând cu următorul an, diminețile mele nu mai erau atât de libere, deoarece am început să înot de două ori pe zi. Îmi era foarte dificil să mă trezesc devreme – nu înțelegeam de ce trebuie să înot la 5 dimineața”, a mai spus noul campion mondial de la 200 m liber.

„Obiceiurile mele alimentare nu îmi făceau situația mai ușoară. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte să înot. Iar antrenamentul la 5 însemna să mă așez la masă la 3 dimineața. Nu a existat nici măcar un moment în care părinții mei să nu-mi fi pregătit micul dejun, arătându-mi o dragoste infinită și un respect enorm pentru visurile mele”, a adăugat David Popovici.

„La 13 ani este dificil să vezi dincolo de efortul zilnic, să vezi importanța fiecărei cărămizi care construiește un efort solid. Ca tehnica mea de înot. Desigur, este în principal ceva natural. Este instinctul cel care mă face să înot într-un anumit fel, dar am și muncit o grămadă și continui să fac asta cu antrenorul meu. Ore și ore consumate pe fiecare detaliu”, a punctat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe