Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)

Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
Lotul românesc de canotaj a revenit în țară, duminică, 1 august 2021, după Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, unde a cucerit trei medalii. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Un sportiv primește de la stat 70.000 de euro dacă obține un titlul olimpic, în timp ce clubul de la care provine sportivul respectiv este recompensat cu 35.000 de euro, conform prevederilor din Legea sportului, a precizat Elisabeta Lipa, președinta Federației Române de Canotaj, duminică, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, unde a spus că în străinătate există sponsori care îi asigură campionului olimpic „un trai decent toată viața”.

Până în acest moment, delegația României a obținut patru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, dintre care trei la canotaj: una de aur (Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin) și trei de argint (Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari la patru rame masculin; Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la dublu rame masculini). A patra medalie a fost cucerită de Ana-Maria Popescu la spadă feminin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Elisabeta Lipă, B1 TV, despre lotul de canotaj și premiile sportivilor medaliați

Întrebată dacă se poate spune că echipa a depășit așteptările la Tokyo 2020, președinta FRC a explicat: „N-aș putea să spun că a depășit așteptările, ci pur și simplu vreau să vă spun că obiectivul nostru la această ediție a fost cucerirea a două medalii cât mai strălucitoare, bineînțeles. Având în vedere că am fost sus, în culmea gloriei, după care canotajul a avut un moment mai puțin plăcut, știm Londra 2012, o ușoară revenire – Rio 2016, un lot subțire, iar în cinci ani de zile am reușit să calificăm nouă echipe, 36 de sportivi calificați. Era extraordinar de frumos ca toate cele nouă echipaje să vină cu medalii, dar trebuie să creștem încet și frumos”.

Referitor la premii, ea a precizat: „Sunt normele financiare, conform Legii sportului, care spun foarte clar că un titlu olimpic este 70.000 de euro, plus clubul de la care provine sportivul 50%, deci 35.000, cam 105.000 este un premiu. Dacă mai ai sponsori, să vedem Comitetul Olimpic și Sportiv Român, având în vedere că Toyota a fost sponsor oficial al Jocurilor Olimpice, probabil că Toyota vor da și premii în mașini. La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușește sportivul să cucerească titlul olimpic”.

„Este ceva fantastic să vezi acolo cum trece primul linia de sosire, când se intonează imnul, când drapelul se ridică pe cel mai înalt catarg… sunt niște sentimente unice și păcat pentru că avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, ei trebuie finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță”, a mai spus Elisabeta Lipă în aceeași emisiune.