Fost campion mondial la săritura în înălțime, abuzat în copilărie de tatăl vitreg

Fost campion mondial la săritura în înălțime, abuzat în copilărie de tatăl vitreg
Foto: reuters.com

Fostul deținător al recordului mondial la săritura în înălțime, suedezul Patrik Sjoberg, a șocat lumea atletismului dezvăluind că tatăl său vitreg, Viljo Nousiainen, care îi era și antrenor l-a abuzat sexual în copilărie.

În vârstă de 46 de ani, Sjoberg  care a cucerit în carieră două medalii olimpice de argint  și a stabilit unrecord mondial de 2.42 metri în 1987, a sris în autobiografia recent publicată, “Ce nu ați văzut”, că molestările au început când avea cam 10 ani și au continuat până în adolescență.

Nousiainen, care a decedat în 1999, era o figură respectată în lumea atletismului și a fost o figură determinantă în a îl transforma pe Sjoberg într-un mare campion.

Reputația acestuia pare acum pătată, cu atât mai mult cu cât Yannick Tregaro, actualmente antrenorul ehipei  Suediei de triplu salt, a declarat că și el a fost abuzat de Nousiainen.

“A fost o perioadă grea”, a povestit Sjoberg la televiziunea Suedeză despre perioada în care a scris cartea. ”Erau multe amintiri pe care le-am reprimat, dar am simțit că pe măsură ce timpul trece au devenit din ce în ce mai importante”, a mai adăugat el.

Sjoberg a dezvăluit că primul abuz a vaut loc la un concurs, în Malmo, unde a trebuit să împartă camera cu antrenorul.

Mai târziu Nousiainen a început o relație romantică cu mama lui Sjoberg și în cele din urmă s-a mutat în apartamentul acestora.