Guvernul Ungariei face încă o echipă de fotbal în România, la Târgu Mureș

Guvernul Ungariei face încă o echipă de fotbal în România, la Târgu Mureș
Viktor Orban / Foto: Facebook

Guvernul ungar condus de Viktor Orban se pregătește să facă o nouă investiție în fotbalul românesc, de această dată la Târgu Mureș. Proiectul va avea la bază aceeași filosofie precum cele de la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, potrivit Gazeta Sporturilor.

Guvernul Ungariei, încă o echipă de fotbal în România. Proiectul va fi construit la Târgu Mureș

Intenția Budapestei de a face echipă la Târgu Mureș vine pe fondul alegerilor locale din 2020, care au fost câștigate de Soos Zoltan, candidatul UDMR, după 20 de ani în care postul a fost deținut de Dorin Florea. Edilul are o vârstă de 44 de ani și este specialist în arheologie, având șase copii. Conduce de 14 ani Muzeul Județean Mureș, instituție la care lucrează de două decenii.

La ora actuală, Târgu Mureș nu numai că nu este reprezentat în fotbalul primelor două divizii, dar nici măcar nu are o echipă. ASA Târgu Mureș, poate cel mai cunoscut club din județ, a dispărut – deja de două ori, dacă e să punem la socoteală și echipa apărută în 2008, cea care s-a bătut la titlul de campioană a României în 2015.

Ungaria a alocat 75 de milioane de euro pentru academii în țările vecine. Doar Austria nu are una

Situația din țara noastră nu este singulară. Din 2013 și până la ora actuală, Ungaria a investit circa 75 milioane euro în cele 10 proiete transfrontaliere din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Majoritatea banilor sunt plătiți prin federația de la Budapesta și prin fundația „Bethlen Gabor”. Practic, dintre vecinii Ungariei, doar Austria nu are o academie finanțată direct de Budapesta.

În România, pe lângă proiectele de la Miercurea Ciuc și Sepsi, un al treilea proiect este în curs de dezvoltare la Satu Mare.

În urmă cu aproximativ un deceniu, premierul ungar Viktor Orban a demarat un proiect uriaș prin care sportul, dar mai ales fotbalul au primit o infuzie masivă de capital, atât direct de la stat, cât și dinspre companii private, pe baza unei legi fiscale prin care acestea aveau facilități majore dacă direcționau o parte din profit spre zonele de sport. La nivelul fotbalului, între 2011 și 2020, investiția a fost de circa 2 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`