Situația lui Novak Djokovic, în continuare incertă. Sârbul este cap de serie numărul 1 la Australian Open, însă nu știe încă dacă va putea participa

Situația lui Novak Djokovic, în continuare incertă. Sârbul este cap de serie numărul 1 la Australian Open, însă nu știe încă dacă va putea participa
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marijan Murat

Numărul 1 mondial de tenis, Novak Djokovic, s-a prezentat vineri pe teren pentru a se antrena pentru Australian Open, în timp ce aștepta să afle dacă autoritățile îi vor anula viza pentru a doua oară, amenințându-i șansa la un al 21-lea titlu, un record în tenisul mondial.

Djokovic, a fost inclus în tragerea la sorți de joi drept cap de serie și urma să-l înfrunte pe colegul sârb Miomir Kecmanovic pentru meciul său de deschidere, probabil luni sau marți.

Ministrul Finanţelor, Simon Birmingham, a insistat asupra faptului că Australia nu lasă să intre pe teritoriul său decât persoane vaccinate cu schemă completă sau care au scutire medicală din motive acceptabile. “Această politică nu s-a schimbat şi vom continua să aplicăm cu rigurozitate această politică”, a spus Birmingham la postul ABC.

Djokovic nu știe încă dacă va putea participa la Australian Open

O decizie de a-i anula din nou viza din cauza reglementărilor de intrare COVID-19 ar putea declanșa o a doua bătălie judiciară a starului sârb de tenis, după ce un tribunal a anulat o revocare anterioară și l-a eliberat luni din detenția pentru imigranți.

Ziarul The Age din Melbourne a citat o sursă din Partidul Liberal al prim-ministrului Scott Morrison spunând că guvernul „înclină puternic” spre revocarea vizei din nou.

Djokovic, un sceptic la vaccinuri, a alimentat furie pe scară largă în Australia când a anunțat săptămâna trecută că se îndreaptă la Melbourne pentru Australian Open cu o scutire medicală de la cerințele pentru ca vizitatorii să fie vaccinați împotriva COVID-19.

La sosire, Australian Border Force a hotărât că scutirea sa nu era valabilă și l-a pus într-un hotel de detenție pentru imigranți, alături de solicitanți de azil, timp de câteva zile.

Australia a suportat unele dintre cele mai lungi blocaje din lume, are o rată de vaccinare de 90% în rândul adulților și a văzut un focar de Omicron care a adus aproape un milion de cazuri în ultimele două săptămâni.

Ce spun autoritățile din Australia

Ministrul de Finanțe Simon Birmingham a declarat vineri la televiziunea de dimineață că deciziile privind vizele sunt o chestiune pentru ministrul imigrării din țară, Alex Hawke, dar setările de politică ale guvernului în general au fost clare

„Adică oamenii care intră în Australia, care nu sunt cetățeni australieni, ar trebui să fie vaccinați cu o doză dublă, cu excepția cazului în care au o scutire medicală clară și valabilă împotriva acestui lucru”, a spus el la Today Show de la Channel 9.

Numărul patru mondial al Greciei, Stefanos Tsitsipas, a spus că Djokovic „joaca după propriile reguli” și îi face pe jucătorii vaccinați „să pară proști”.

„Nimeni nu a crezut cu adevărat că ar putea veni în Australia nevaccinat și nu trebuie să urmeze protocoalele… este nevoie de multă îndrăzneală și de a pune în pericol Grand Slam, ceea ce nu cred că mulți jucători ar face.” a spus acesta într-un interviu.

„Statisticile spun că 98% dintre jucători au fost vaccinați și au făcut ceea ce trebuiau să facă pentru a veni și a juca în Australia”, a spus el.