SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice ca sportivi neutri. Polonia se opune și anunță o reacție fermă din partea a „40 de țări”

SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice ca sportivi neutri. Polonia se opune și anunță o reacție fermă din partea a „40 de țări”
Foto simbol: Pixabay

Administrația Biden s-a arătat de părere că rușii și bielorușii ar trebui să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 doar ca sportivi neutri, dar nu a răspuns la întrebarea de ansamblu, și anume dacă aceștia ar trebui să primească acces în competiție sau nu, relatează The New York Times.

În ultima săptămână, Ucraina a dus o campanie concertată pentru a convinge Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să interzică pe de-a întregul participarea sportivilor din Rusia și Belarus. Mai multe țări europene s-au alăturat demersului, însă Casa Albă a adoptat joi o abordare ceva mai precaută.

SUA, de acord cu participarea rușilor și bielorușilor ca sportivi neutri

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, le-a spus reporterilor că SUA a susținut eliminarea federațiilor sportive rusești și bieloruse din organizațiile internaționale de profil, însă când entități precum CIO aleg să le permită sportivilor respectivi să participe, „ar trebui să fie absolut clar că ei nu reprezentă statul rus și cel bielorus”.

CIO anunțase un plan în mai mulți pași pentru a le da rușilor și bielorușilor posibilitatea de a participa la următoarele ediții ale Jocuilor Olimpice, Paris 2024 (Vară) și Milano 2026 (Iarnă), atât timp cât concurează ca indivizi, nu ca reprezentanți ai unor state, și nu își manifestă susținerea față de războiul din Ucraina. Inițiativa este similară cu abordarea adoptată de organizațiile sportive la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi din 2014 ca răspuns la scandalul de dopaj în care au fost implicați ruși.

Poziția Casei Albe este conformă cu poziția Comitetului american olimpic și paralimpic, dar plasează SUA într-o divergență de opinie cu mai mulți aliați europeni ai Ucrainei.

Polonia: Zeci de țări se opun participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice

Printr-o declarație comună, miniștrii sportului din Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au condamnat propunerea CIO drept una care legitimează „agresiunea ilegală a Rusiei din Ucraina”, confederația sportivă din Norvegia a transmis la rândul său un mesaj prin care a anunțat că, atât timp cât războiul continuă, nu poate fi de acord cu participrea rușilor și a bielorușilor „chiar și sub principii stricte de neutralitate”.

Ministrul polonez al spotului, Kamil Bortniczuk, declara joi că se așteaptă ca zeci de națiuni să se exprime împotriva participării rușilor și a bielorușilor la JO 2024, potrivit AFP preluată de France24.

„Cred că săptămâna viitoare… va ieși la lumină o poziție foarte fermă din partea reprezentanților din aceste 40 de țări”, a afirmat oficialul polonez.

Poziția „se va opune foarte clar participării rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice”, a adăugat el.

Botniczuk a confirmat că opoziția va fi manifestată inclusiv de țări din Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe