Tenismena Victoria Azarenka din Belarus nu va participa la turneul de la Toronto. Canadienii nu i-au dat viză

Tenismena Victoria Azarenka din Belarus nu va participa la turneul de la Toronto. Canadienii nu i-au dat viză
Victoria Azarenk n-a primit viză de la canadieni ca să poată juca la turneul de la Toronto. Foto: Hepta - DPA Images / Fabrizio Corradetti

Tenismena Victoria Azarenka din Belarus, locul 20 WTA, a anunţat că nu va participa la turneul de la Toronto deoarece canadienii nu i-au acordat viză. Se întâmplă în contextul deselor dezbateri dacă sportivii ruși și bieloruși ar trebui să poată concura la competiții internaționale, dat fiind că Rusia a atacat Ucraina cu ajutorul Belarusului, comițând numeroase atrocități.

Azarenka nu va participa la turneul de la Toronto pentru că nu a primit viză

„Din păcate trebuie să mă retrag de la turneul de la Toronto pentru că nu mi s-a aprobat viza.

E dezamăgitor. Sunt foarte tristă pentru că ratez unul dintre turneele mele preferate. Ador să joc în Canada, unde sunt fani grozavi şi mi-am făcut mulţi prieteni.

Succes celor de la turneu. Ne vedem la Cincinnati!”, a scris Azarenka, pe Twitter.

Ar trebui sportivii ruși și bieloruși să participe la competițiile internaționale?

Dezbaterea a căpătat proporții mai ales după ce organizatorii turneului de la Wimbledon au interzis participarea sportivilor ruși și bieloruși. Culmea, turneul a fost câștigat de Elena Rybakina, născută în Rusia. Ea a ales, însă, să joace încă din 2018 în numele kazahilor, dezamăgită că propria ei țară nu a ajutat-o deloc în parcursul său.

Exasperată de numeroasele întrebări primite, Rybakina i-a asigurat într-o conferință pe kahazi că nu mai are nicio legătură cu Rusia și a prezentat pașaportul și buletinul de Kazahstan.

Mai mulți sportivi le-au luat apărarea colegilor din Rusia și Belarus, inclusiv Simona Halep, Sorana Cîrstea, Rafael Nadal ori Novak Djokovic, argumentul lor fiind că sportul n-are nicio legătură cu politica, iar sportivii ruși și bieloruși nu au nicio vină pentru deciziile luate de politicienii lor.

Poate că sportivii nu fac politică, dar politica îi face pe ei. Același argument nu i-a oprit pe ruși să plătească o poliță americanilor, condamnând-o pe baschetbalista americană Brittney Griner la nu mai puțin de 9 ani de închisoare pentru un gram de ulei de canabis găsit în bagajele sale pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo din Moscova.

O poziție contrară a venit chiar de la un alt rus – fostul mare șahist Garry Kasparov, unul dintre cei mai vocali adversari ai regimului Putin.

„Nu sunt împotriva interzicerii totale a participării lor, dar suspendarea la Wimbledon a fost abordarea corectă pentru a rezolva problema. Cred că ar trebui să semneze o declarație pentru a putea participa la competiție. Dacă semnați o hârtie că ”operațiunea specială” (cum numesc rușii războiul pe care l-au declanșat în Ucraina) este ilegală, atunci poți concura. Fiecare ar avea dreptul să aleagă”, a spus Kasparov.

El a catalogat apoi argumentele lui Djokovic și a celorlalți sportivi ca fiind „prostie socială”.

La rândul său, Nadal a fost taxat de ucraineanul Sergiy Stakhovsky, care a ajuns să lupte pe front din cauza rușilor: „Te rog să-mi spui cât de corect e ca jucătorii ucraineni să nu se poată întoarce în Ucraina. Cât de corect e să nu poată copiii să joace tenis? Cât de corect e să moară ucrainenii?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe