EXCLUSIV // Șeful CNCD, după scandările xenofobe repetate ale ultrașilor naționalei de fotbal: “Ar trebui să primească interdicție pe stadioane și să fie dați în judecată de FRF” / România riscă să joace mai multe meciuri fără spectatori

EXCLUSIV // Șeful CNCD, după scandările xenofobe repetate ale ultrașilor naționalei de fotbal: “Ar trebui să primească interdicție pe stadioane și să fie dați în judecată de FRF” / România riscă să joace mai multe meciuri fără spectatori
Foto: Hepta.ro/SportPictures / Razvan Pasarica/SPORT PICTURE

EXCLUSIV // Incindente la meciul România-Malta în preliminariile Campionatului European din 2020. Ultrașii echipei naționale au avut scandări xenofobe împotriva Ungariei. Asta după ce făcuseră același lucru și în timpul partidei cu Spania din 5 septembrie.

Pe lângă mesajele xenofobe, ultrașii au aruncat cu o petardă în teren și au avut scandări împotriva împotriva FRF și UEFA.

Crainicul stadionului și ofițerul de presă al Federației Române de Fotbal (FRF) au intervenit în minutul 19, încercând să calmeze spiritele.

Stimați spectatori! Suntem deja într-o situație delicată după problemele de la meciul cu Spania. (…) Nu este cazul să folosim cuvinte xenofobe! Vă mulțumim”, au transmis aceștia.

În acest context, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat pentru B1.ro, că aceste persoane ar trebui să fie identificate și sancționate, nu doar pentru că perturbă o manifestare sportivă, ci și pentru că propagă ură și fac foarte mult rău României.

În măsura în care am putea să-i identificăm pe acești ultrași este indiscutabil că ar trebui sancționați, dar acești oameni nu au ce căuta pe stadioane. Acești oameni ar trebui să primească interdicție pe stadioane pentru că fac foarte mult rău actului sportiv. Și dincolo de asta, incită și propagă ură. Acești oameni nu ar trebui lăsați să intre pe stadioane. Libertate înseamnă responsabilitate, nu înseamnă ce spun ei. Fac foarte mult rău României și minorităților naționale din România și din cauza lor suferim toți. Trebuie identificați, trebuie puse camere și acești oameni trebuie sancționați, trebuie să primească interdicție, a explicat președintele CNCD.

Întrebat dacă se poate lua o măsură legală astfel încât ultrașii să fie interziși pe stadioane, Asztalos Csaba a răspuns: Din punctul meu de vedere, se poate lua o măsură legală, este doar o chestiune de voință. Și mai este ceva. În momentul în care au început aceste scandări, trebuiau dați afară de pe stadion fără nicio reținere. Și după momentul de reculegere de la meciul cu Spania, trebuiau dați afară de pe stadion”.

Foto:Inquam Photos /OctavGanea (Asztalos Csaba)

”În primul rând, chiar dacă jucam cu Ungaria, nu aveau de ce să facă astfel de scandări. Acești ultrași și la meciul cu Malta din deplasare au făcut la fel și li s-a atras atenția înaintea meciului cu Spania și ei au continuat fără niciun motiv.

Dacă ei așa vor, să propage ură, să stea acasă, să-și asume fapta lor. Ar trebui dați în judecată de FRF cei care sunt identificați ca fiind lideri și ar trebui să plătească toate pagubele pe care FRF le suferă și noi, ceilalți spectatori, care nu putem să mergem cu copiii, cu prietenii.

Această minoritate maghiară a dat pentru fotbalul românesc nume mari, începând cu Ladislau Bölöni, cu Emeric Jenei. A dat și sportului, în general, nume mari, de la ping-pong până la gimnastică. Ecaterina Szabó a fost campioană olimpică la gimnastică de nu știu câte ori, antrenorul Nadiei Comăneci, Béla Károlyi… și am putea să continuăm cu foarte multe nume. Și acum sunt prezenți reprezentanții minorităților în sportul românesc. Este inacceptabil ca unii oameni iresponsabili să facă așa ceva. Să-și asume ce au făcut și să plătească”, a mai declarat Asztalos Csaba, pentru B1.ro.

Amintim că la meciul România-Spania din 5 septembrie, s-au auzit huiduieli în timpul minutului de reculegere pentru fiica selecționerului spaniol, Luis Enrique. Cel mai probabil, acestea au fost adresate suporterilor care cântau în acele clipe. Momentul a fost urmat de aplauze, semn că oamenii din tribune au respectat pierderea lui Enrique.

„Nu căam avea de ce sădăm explicații celor ce comenteazădin fața tastaturii, însăținem săprecizăm cămomentul pirotehnic a fost început înaintea momentului de reculegere dupăcum se poate observa în acest rezumat. Despre presa românăși formatorii de opinie am mai tot discutat, nu are rost săvăamintim cătoți sunt făcuti din acelasi putred aluat. Nu am avut vreo intenție săstricam un moment solemn ce nu a fost anunțat în prealabil, am avut un moment spontan înaintea începerii jocului pentru a evita veșnica etichetăde «vinovați pentru meciurile cu porțile închise». Acesta este stilul nostru de viațăși de manifestare, suntem mereu prezenți, suntem mereu ultra’ și nu ne veti opri niciodată!”, au explicat reprezentanții ultrașilor pe pagina de Facebook ”Uniți sub tricolor”.

Moment de reculegere la meciul România-Spania

Foto:Inquam Photos /OctavGanea

Foto:Inquam Photos /OctavGanea

Ulterior, aceștia au venit și cu un mesaj prin care prezentau scuze.

Mesaj de scuze după huiduielile din timpul minutului de reculegere pentru fiica selecționerului spaniol, Luis Enrique

„Ne cerem scuze pentru momentul de reculegere ratat, n-am auzit cand militarul român mort în Afganistan a fost menționat”, este mesajul care a fost publicat la o zi după meciul cu Spania pe pagina de Facebook ”Uniți sub tricolor”.

În aceste condiții, România riscă să joace fără spectatori la meciurile cu Norvegia și Suedia din calificările pentru EURO 2020. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în zilele următoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe