Victorie pentru Novak Djokovic: Instanța a desființat decizia de anulare a vizei și a obligat guvernul australian la plata cheltuielilor de judecată

Victorie pentru Novak Djokovic: Instanța a desființat decizia de anulare a vizei și a obligat guvernul australian la plata cheltuielilor de judecată
Foto: Hepta - Zuma Press / Marco Alpozzi

UPDATE //  Novak Djokovic a obținut o victorie în procesul privind anularea vizei acordate liderului modnial din circuitul ATP, transmite  bbc.

Astfel, judecătorul a desființat decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic și a obligat guvernul la plata cheltuielilor de judecată. Kelly a dispus ca Djokovic să fie eliberat din detenție în cel mult 30 de minute și să primească pașaportul și efectele personale eliberate.

Procesul în care Novak Djokovic cere anularea deciziei autorităților din Australia privind retragerea vizei de intrare în țară, pentru a putea participa la Australian Open 2022 a început luni.  Sportivul va fi reprezentat în instanță de Nicholas Wood și Paul Holdenson, în timp ce guvernul australian va fi reprezentat de Christopher Tran.

Procesul lui Novak Djokovic din Australia a început

Avocații lui Novak Djokovic au prezentat luni o poziție fermă împotriva deciziei Australiei luată față de Djokovic, încercând să ajungă la un acord cu judecătorul federal care va decide dacă sârbul va fi deportat sau eliberat și va permite să concureze la Australian Open.

Dar guvernul australian, care își va prezenta cazul mai târziu în cursul zilei, a respins aceste afirmații, argumentând că are dreptul de a refuza pe oricine prezintă un potențial risc pentru sănătate, scrie washingtonpost.

Pe măsură ce lupta legală a început, au crescut speculații că Djokovic va apărea în public după ce judecătorul de la Curtea Federală de Circuit Anthony Kelly a ordonat să fie eliberat temporar din carantină de la un hotel din Melbourne, pentru a putea urmări procedurile. Nu era clar unde va fi dus.

Djokovic, în vârstă de 34 de ani, este ținut în Park Hotel de joi, după ce viza i-a fost anulată la sosirea sa în țară miercuri seară, când autoritățile i-au respins cererea de scutire de la cerința Australiei ca vizitatorii să fie vaccinați împotriva coronavirusului. Cel mai bun jucător de tenis masculin din lume a contestat decizia, organizând confruntarea în intanță.

Novak Djokovic, un simbol pentru mișcarea împotriva vaccinării

Cazul a acaparat titlurile internaționale, punându-l pe sârb împotriva protocoalelor stricte de pandemie ale Australiei. Familia lui Djokovic a denunțat tratamentul, iar oficialii sârbi și australieni au făcut schimb de critici. Cazul l-a transformat pe starul sportului nevaccinat – deja un sceptic proeminent cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului – într-un erou pentru mișcarea împotriva vaccinării.

Aproximativ 50 de fani ai lui Novak Djokovici s-au strâns în faţa tribunalului unde are loc audierea în cazul vizei anulate a numărului 1 mondial.

Audierea a început cu o întârziere de 30 de minute din cauza problemelor tehnice.

Mai întâi şi-au prezentat argumentele avocaţii lui Djokovici, care vor fi urmaţi de cei ai Guvernului australian. Decizia judecătorului va fi anunţată cel mai devreme în cursul dimineţii de luni.

Avocatul lui Djokovic, Nick Wood, a susținut că jucătorul de tenis a furnizat guvernului australian toate documentele necesare și apoi a primit un răspuns de la Departamentul Afacerilor Interne – chiar biroul cu care se luptă acum în instanță – spunând că răspunsurile sale indicau că îndeplinește cerințele de călătorie fără carantină.