Arad: Restaurantele și cafenelele se închid începând cu 9 septembrie

Arad: Restaurantele și cafenelele se închid începând cu 9 septembrie
Foto: Pixabay

Începând de miercuri, 9 septembrie, restaurantele și cafenelele din 15 localități alejudețului Arad se închid pentru următoarele 7 zile, din cauza creșterii alarmante a infectărilor cu COVID-19 din ultimele 14 zile.

Hotărârea a fost luată deComitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad și vizeazătoțioperatoriieconomici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, din următoarele localități: Ineu, Sebiș, Almaș, Archiș, Bârsa, Buteni, Cărand, Conop, Dezna, Gurahonț, Pleșcuța, Seleuș, Șofronea, Tauț și Vârfurile.

„Având în vedere incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile din localitățile județului Arad unde a fost depășit pragul de 1,5/1.000 locuitori, se dispune suspendarea activității cu publicul, pe o durată de 7 zile (începând cu data de 09.09.2020 și până data de 15.09.2020 orele 2400), a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, din următoarele localități: Ineu, Sebiș, Almaș, Archiș, Bârsa, Buteni, Cărand, Conop, Dezna, Gurahonț, Pleșcuța, Seleuș, Șofronea, Tauț și Vârfurile”, a transmis CJSU Arad.

Restaurantele s-au deschis pe 1 septembrie

De marți, 1 septembrie,restaurantele și cafenelele care servesc în interior s-au deschis.Reluarea activității, însă, se face în condiții speciale, dată fiind epidemia de coronavirus, și doar în județele în care incidenţa cumulată a îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Autoritățile au stabilit mai multe norme sanitare, menite să prevină răspândirea SARS-CoV-2 printre angajați și clienți. Barurile, cluburile şi discotecile rămân închise.

Guvernul Orban a decis redeschiderea restaurantelor din 1 septembrie.

„E necesară această măsură pentru că altfel riscăm să distrugem complet acest sector economic. Deschiderea restaurantelor este un «must», o necesitate din punct de vedere economic pentru că altfel riscăm să-i falimentăm pe cei mai mulți dintre ei”, a argumentat premierul.

Au fost stabilite, însă, norme de protecție sanitară pentru desfășurarea activității.

Reguli în restaurante și cafenele:

 1. angajații trebuie să poarte mască și mănuși
 2. la intrare, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu dezinfectant
 3. mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant (cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact)
 4. intrarea se face pe baza unui triaj observaţional. Persoane cu semne de afecţiune respiratorie nu vor fi primite
 5. distanţă de minimum 2 metri între mese
 6. o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă
 7. maximum 6 persoane la o masă (cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii)
 8. unde se poate, trebuie organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor
 9. unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință
 10. meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta şi se dezinfectează după fiecare client
 11. nu se poate mânca/ bea la bar și nici în picioare
 12. dansul e interzis
 13. clienții trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă
 14. unde plata se face la casa de marcat, trebuie instalate panouri de protecție din plexiglas
 15. se recomandă aerisirea cât mai frecventă a încăperilor
Tags: