CORONAVIRUS | Galați: Masca de protecție, obligatorie în anumite locații. Unde și când trebuie purtată

CORONAVIRUS | Galați: Masca de protecție, obligatorie în anumite locații. Unde și când trebuie purtată
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Masca de protecție purtată pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus va deveni, de la 1 august, obligatorie în anumite locații din spațiile deschise. Astfel că, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Galaţi a stabilit joi locurile publice și intervalele orare când purtarea acestora este impusă.

Unde și când trebuie purtată masca de protecție în spațiile deschise din Galați

Astfel că, potrivit Pro Lider FM, în Galați, în intervalul orar 16.00 – 23.00, masca de protecție pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, este obligatorie pe faleza Inferioară și Superioară, Promenada Bl. P1 – P12, 4. Parc Spicul, parc Romarta Veche, parc Grădina Publică, parc Eminescu, parc Viva, Promenada Potcoava de Aur, parc Şahişti Ţiglina 1, parc Şahişti M19, parc Şahişti M39, parc Cloşca, platoul Sala Sporturilor, parc Turn TV și strada Brăilei.

De asemenea, în intervalul orar 07.00 – 18.00, masca este obligatorie în Piaţa Centraţă, Piaţa Ţiglina 1, Piaţa Micro 17, Piaţa Micro 19, Piaţa Micro 39 și Piaţa Basarabiei.

În Talcioc, masca de protecție este impusă în intervalul orar 07.00 – 13.00, iar în stațiile de transport în comun aceasta este obligatorie în intervalul orar 07.00 – 22.00.

Masca de protecție, obligatorie de la 1 august în anumite locații și în anumite intervale orare

Reamintim că, în contextul pandemiei de coronavirus și a creșterii cazurilor alarmante din România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât impunerea obligativității măștilor în anumite locații și în anumite ore.

Mai precis, prin Hotărârea numărul 37 din 28 iulie, se instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Măsura vizează pieţele, parcurile, locurile de joacă sau de antrenament sportiv, falezele, zone de agrement în aer liber, staşiile mijloacelor de transport în comun, în măsura în care sunt aglomerate, iar autorităţile locale decid că se impune purtarea măştii.

Ce spun specialiștii despre purtarea măștii în spațiile publice deschise

Specialiștii precizează că o astfel de măsură impusă în zonele cu transmitere comunitară a noului coronavirus este singura metodă de profilaxie și insistă asupra importanței respectării regulilor de către cetățeni.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, moderată de Tudor Barbu, medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală a atras atenția asupra faptului că situația epidemiologică din România ”nu este deloc bună”, iar comparațiile făcute până acum între noul coronavirus și virusul gripal nu au fost de mare ajutor.

”Eu cred că o astfel de măsură trebuie luată în focare, pentru că trebuie să ai o justificare atunci când recomazi această modalitate de purtare a măștii. Este o măsură care, până la urmă, trebuie să ducă la limitarea transmiterii infecției, pentru că, în acest moment, în anumite județe și în București avem transmitere comunitară care duce în fiecare zi la un număr crescut de cazuri pozitive. Prin urmare, cred că măsurile trebuie luate acolo unde numărul de cazuri este crescut. Eu cred că este necesară o astfel de măsură pentru că, în acest moment, este singura metodă de profilaxie. (…) Indiferent unde suntem, dacă suntem în țară sau în afară, regulile trebuie să le respectăm pentru protecția noastră, pentru că am văzut că situația nu este deloc bună. Toate comparațiile pe care le-am avut și am încercat să le facem cu virusul gripal nu ne-au ajutat”, a afirmat Beatrice Mahler.