Încă o localitate din Iași a fost plasată în carantină. Circulația pe timp de noapte va fi interzisă

Încă o localitate din Iași a fost plasată în carantină. Circulația pe timp de noapte va fi interzisă
Sursa Foto: Inquam Photos

Localitatea Aroneanu, din județul Iași, a intrat, duminică, 20 decembrie, în carantină, după ce în zonă s-a înregistrat ocreșterealarmantăa ratei de infectare cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Localitatea Aroneanu, în carantină pentru două săptămâni

Măsura a intrat în vigoare duminică, 20 decembrie, și va fi valabilă două săptămâni. În următoarea perioadă este de așteptat ca mai multe echipe mixte de jandarmi şi poliţişti să acționeze în zonă pentru asigurarea ordinii publice şi a respectării măsurilor sanitare.

”Duminică, ţinând cont de incidenţa cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2, în localitatea Aroneanu din comuna Aroneanu, judeţul Iaşi, a fost instituită zonă de carantină, pentru o perioadă de 14 zile. În vederea asigurării ordinii publice şi a respectării măsurilor de carantină la faţa locului vor acţiona în sistem mixt mai multe echipaje de jandarmi şi poliţişti”, se arată într-un comunicat transmis deInspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

Pe de altă parte, în perimetrul din comuna Ciurea – aparţinătoare Ciurea şi Lunca Cetăţuii (zona Zanea), carantina a fost ridicată.

Ce restricții se aplică

Transportul de marfă, materii prime sau alimente pentru populaţie se realizează pe baza documentelor justificative, care să indice scopul şi destinaţia transportului. Voluntarii vor asigura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate, pe baza unei adeverinţe eliberate de către primărie.

Persoanele ce desfăşoară activităţi agricole vor completa declaraţia pe proprie răspundere pentru a se putea deplasa.

Din/în zona carantinată este permisă ieşirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitare, sanitar-veterinare, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor, transporturilor şi activităţilor cu caracter religios, doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice sau operaţionale. Toate persoanele ce părăsesc zona carantinată vor prezenta autorităţilor legitimaţia de serviciu (valabilă pentru instituţiile bugetare) sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator, ştampilată şi semnată de către acesta (valabilă pentru celelalte categorii), ori după caz, declaraţia pe proprie răspundere.

În toate spaţiile publice, atât cele interioare cât şi cele exterioare, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Intrarea-ieşirea persoanelor şi vehiculelor în/din localitatea carantinată se va efectua doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

Se interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare / carantină în afara domiciliului, reşedinţei, ori adresei declarate pentru izolare/carantină în comuna Aroneanu; monitorizarea respectării acestei măsuri se va efectua permanent prin structurile Ministerului Afacerilor Interne, în baza Planului integrat de acţiune, elaborate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iași.

Este interzisă circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 22.00 – 06.00, excepţie făcând bolnavii cronici aflaţi în evidenţele unităţilor sanitare, femeile gravide, urgenţele medicale şi vehiculele aflate în tranzit.

Este permisă deplasarea pentru aprovizionare cu marfă a operatorilor economici de pe raza comunei carantinate în intervalul orar 06.00-22.00 pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, însoţită după caz, de copie a certificatului de înregistrare fiscală, adeverinţă de la angajator (în situaţia în care nu efectuează administratorul societăţii comerciale deplasarea) şi respectiv de documente justificative de achiziţie/transport.

Este interzisă intrarea în zona carantinată a operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de curierat şi care livrează/preiau comenzi la/de la cetăţenii unităţii administrativ teritorială carantinate; în acest caz, predarea-preluarea coletelor se va efectua în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne; excepţie fac doar operatorii economici mai sus-specificaţi, aflaţi în tranzit; Administratorii sau deţinătorii spaţiilor comerciale din zona de carantină vor asigura triajul observaţional, măsurarea temperaturii şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru persoanele care intră/ies din spaţiul comercial.