Într-un spectacol impresionant, Lacul Techirghiol și-a schimbat din nou culoarea, transformându-se într-un roz vibrant. Această minunată schimbare de nuanță a oferit turiștilor prezenți în zonă un peisaj cu adevărat unic și spectaculos.
Nu este prima dată când lacul Techirghiol se face roz, astfel că este vorba despre un fenomen care pare să devină anual. Malurile lacului au căpătat o nuanță rozalie din cauza dezvoltării unei specii de alge, favorizată de lumină și căldură excesivă. Prezența bacteriilor sulfuroase a accentuat colorația apei. Aceste alge roz nu sunt periculoase, dar s-au prelevat probe pentru a verifica gradul de poluare. Ele pot fi întâlnite în Africa și America.
„Nu este o algă toxică, este o algă primitivă, este o algă halofilă, adică rezistentă la conținut de salinitate; extremofilă – situații extreme pentru biologia acestei alge. Se selectează în condițiile în care salinitatea se concentrează, apa se concentreaza în săruri, temperatura foarte ridicată și se acumulează o cantitate mare de nutrienți. Aceste alge sunt primitive și în consecință lasă hidrogen sulfurat să rămână în natură.
Acest hidrogen sulfurat este terapeutic, fiindcă tot ce înseamnă metil sulfonil metanic, adică substanțele care au rol antiinflamator pentru noi ce ne scăldăm în Lacul Techirghiol vin din acest hidrogen sulfurat care mai departe este preluat de alte alge și bacterii și transformat, dus mai departe, prin ciclul de metanificare în aceste substanțe terapeutice”, a spus Adrian Bâlbă, biolog, potrivit Playtech.
Localnicii au fost primii martori ai acestei schimbări, observând fenomenul și anul trecut. Se presupune că încălzirea globală poate fi responsabilă pentru apariția acestui fenomen în viitorul apropiat. Indiferent de cauze, vizitatorii lacului Techirghiol sunt uimiți de frumusețea spectacolului oferit de natură.