Masca de protecţie, obligatorie în șase localităţi din judeţul Ialomiţa

Masca de protecţie, obligatorie în șase localităţi din judeţul Ialomiţa
Foto: Hepta

Masca de protecţie a devenit obligatorie în șase localităţi din Ialomiţa, în urma creşterii numărului îmbolnăvirilor cu COVID-19

Masca de protecţie, obligatorie în 6 localităţi din judeţul Ialomiţa

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa a luat o serie de măsuri pentru a stopa propagarea virusului, printre care introducerea obligativităţii purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice deschise şi aglomerate precum gări, autogări, pieţe, târguri oboare şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Măsura se aplică în zonele unde incidenţa cazurilor înregistrate în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În prezent, obligativitatea purtării măştii de protecţie se impune în 6 localităţi din judeţ. Este vorba despre Slobozia, Feteşti, Urziceni, Amara, Moldoveni şi Scânteia.

În comuna Moldoveni, conform DSP Ialomiţa, există cea mai mare incidenţă de infecţie la 1.000 de locuitori înregistrată în ultimele 14 zile, respectiv 2,85.

Experiment: Cât de eficientă este masca de protecție

Un filmuleț de pe Youtube arată diferențele dintre tusea atunci când purtăm mască și când nu purtăm mască. Experimentul a fost comentat de Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real. Asta, în timp cenumăram de la 1 la 4.Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol – n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, a spus realizatorul experimentului

„Este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască. Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este căacum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși,virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm căo parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome.

De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar când tușești sau strănuți lângă altcineva. Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atuncicând vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau când cânți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută”, a comentat dr. Anthony Fauci.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)