Nu se vor depunde coroane la Mormântul Ostașului Român din Timișoara de 1 decembrie. Unde va avea loc, de fapt, ceremonia

Nu se vor depunde coroane la Mormântul Ostașului Român din Timișoara de 1 decembrie. Unde va avea loc, de fapt, ceremonia
Nu se vor depunde coroane la Mormântul Ostașului Român din Timișoara de 1 decembrie. Unde va avea loc, de fapt, ceremonia. Foto: Primăria Timișoara

Mihai Ritivoi, prefectul de Timiș, a decis să schimbe locul ceremoniei militare cu depuneri de coroane din 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.

În fiecare an, cu ocazia ceremoniei militare de Ziua României de la 1 Decembrie, autoritățile depuneau coroane la „Monumentul închinat ostaşului român”, din parcul Scudier.

Mihai Ritivoi a decis schimbarea locului ceremoniei de 1 decembrie

Mihai Ritivoi, prefectul de Timiș, a decis ca în acest an să schimbe locul ceremoniei din 1 Decembrie. Motivul invocat: monumentul din parc, amenajat în anii ’60, s-a numit inițial “Statuia ostaşului sovietic”.

„Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii. În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate. Restul ceremoniei militare şi religioase, cu defilarea detaşamentelor şi a tehnicii, precum şi oficierea servicului religios, vor avea loc la locul iniţial, Catedrala Mitropolitană”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu, potrivit Adevărul.

„Nu e prea târziu să dați dovadă de realism și să mutați sau să anulați acel punc al manifestarilor din 1 decembrie”

Prefectul a răspuns prompt la inițiativa activistului civic Corneliu Vaida, care a trimis un e-mail cu propunerea cu o zi înainte.

„La fel ca și în fiecare an, constat cu profunda neplăcere că un punct important al manifestărilor este depunerea de coroane la Monumentul stasului sovietic (rebranduit) din Parcul Scudier. Atât eu, cât și mulți cetățeni ai Timișoarei considerăm inoportun acel punct din programul manifestărilor, mai ales în contextul actual. Cred că nu e prea târziu să dați dovadă de realism și să mutați sau să anulați acel punc al manifestarilor din 1 decembrie”, transmitea Corneliu Vaida în mesajul către prefect.

Urmăriți B1TV.ro și pe