O nouă descoperire medicală ce marchează un progres clinic fundamental: pacienții cu paralizie spinală ar putea fi tratați prin stimulare electrică

O nouă descoperire medicală ce marchează un progres clinic fundamental: pacienții cu paralizie spinală ar putea fi tratați prin stimulare electrică
O nouă descoperire medicală ce marchează un progres clinic fundamental: pacienții cu paralizie spinală ar putea fi tratați prin stimulare electrică. Foto: pixabay.com

O nouă descoperire medicală marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale și-au recăpătat capacitatea de a merge cu ajutorul stimulării electrice.

Cei 9 pacienți cu paralizie spinală și-au recăpătat capacitatea de a merge după 5 luni

Potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, Elveția, publicat în revista Nature, cercetătorii au urmărit 9 pacienți cu paralizie spinală care, după ce au urmat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării responsabile de controlul picioarelor și fizioterapie, și-au recăpătat capacitatea de a merge după 5 luni.

Pentru a investiga mecanismul neurologic din spatele acestui fenomen, oamenii de știință au reprodus condițiile de studiu pe animale de laborator și au identificat o clasă de neuroni, activată în timpul stimulării electrice, care ar juca un rol cheie în reabilitarea motorie. Potrivit autorilor, această descoperire marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Măduva spinării reprezintă o structură a sistemului nervos central al cărei scop este de a conecta creierul cu restul corpului: datorită nervilor spinali, care formează adevărate circuite de conexiune nervoasă, creierul trimite semnale electrice care îi permit să controleze diferitele părți ale corpului pentru a se ridica, a se mișca și a merge.

O traumă cauzată de un traumatism puternic, cum ar fi un accident de mașină sau o căzătură urâtă, poate provoca o leziune care duce la distrugerea conexiunilor nervoase din măduva spinării, întrerupând comunicarea cu creierul și ducând la paralizie permanentă în zona afectată.

În cazurile în care leziunile afectează măduva spinării inferioare, zona responsabilă pentru controlul motor al picioarelor, rezultatul este adesea pierderea capacității de a merge și afectarea altor funcții în care sunt implicați neuronii motori, cum ar fi funcția intestinală și vezicală sau activitatea sexuală.

Cum funcționeazî stimularea electrică

Uneori, totuși, leziunea poate fi incompletă și unele căi spinale pot rămâne intacte: în aceste cazuri, se încearcă restabilirea conexiunilor nervoase pierdute cu ajutrul stimulării electrice. Aceasta din urmă este o tehnică de reabilitare care, prin implantarea chirurgicală a unui pachet de electrozi în partea inferioară a măduvei spinării, în combinație cu fizioterapia, urmărește să restabilească semnalul care a fost deteriorat odată cu leziunea spinării, restabilind potențial mișcarea membrelor și activitățile motorii afectate de leziunea spinării.

Cercetătorii în domeniu au supus 9 pacienți cu paralizie spinală la un program de 5 luni care a implicat stimularea electrică a măduvei spinării, exerciții fizice și reabilitare. La sfârșitul perioadei de studiu, toți cei 9 pacienți și-au recăpătat capacitatea de a merge.

„Noul nostru studiu, în care 9 pacienți din cadrul studiului clinic au reușit să recâștige un anumit grad de funcție motorie datorită implanturilor noastre, oferă informații valoroase despre procesul de reorganizare a neuronilor din măduva spinării”, spune Jocelyne Bloch, autorul principal al studiului, potrivit stiripesurse.com.

Acest lucru deschide calea pentru dezvoltarea unor tratamente mai bine țintite pentru pacienții cu paralizie.

Urmăriți B1TV.ro și pe