Un elev din Bihor notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a primit 8,70 după contestație. Ce spune ministrul Educației

Un elev din Bihor notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a primit 8,70 după contestație. Ce spune ministrul Educației
Sursa foto: Pixabay

În urma contestațiilor de la Evaluarea Națională cea mai mare diferență de notă a fost în cazul unui elev din Bihor care a primit nota 2,80 la examenul la Limba Română, iar în urma afișării contestațiilor,  nota a fost de  8,70.

Explicația făcută de  Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu pentru diferența de 5,9 puncte este că a fost efectuată o greșeala la transcrierea notelor din borderou.

Diferențe de punctaj la Evaluarea Națională după contestații

Un alt caz asemănător, cu o diferență de aproape 4 puncte  după contestațiile la Evaluarea Națională 2022  este  cazul unui elev dintr-o localitate din Prahova, care a primit inițial nota 5.50 la Limba română. După recorectare, nota lui a urcat la 9.25.

„Factorul uman generează erori. A fost o eroare de transcriere”, a spus Sorin  Cîmpeanu.

În total, în urma contestațiilor,  au fost înregistrate 17 lucrări cu note modificate cu o diferență de peste două puncte. Mai exact, 16 la Limba română și una la matematică.

Județele în care au fost înregistrate astfel de diferențe sunt: Constanța, Dâmbovița, Bacău – cu câte 3 note schimbate, Buzău – 2 note schimbate.

De asemenea, modificări au existat și  în Cluj, Călărași Gorj, Covasna și Suceava cu câte o notă schimbată cu o diferență de peste două puncte, conform Hotnews.ro.

Ce a declarat Ministrul Educației despre aceste situații

Astfel că, pentru a nu mai apărea cazuri de acest fel la corectarea lucrărilor, Ministrul Educației a precizat  că soluția este evaluarea digitalizată, așa cum este în prezent în județul Dâmbovița.

În județul Dâmbovița la  proba de Matematică, 98,5% dintre notele contestate au rămas la fel ca și cele inițiale sau au fost făcute schimbări cu o diferență de cel mult 0,5 puncte.

Ministrul Educației a evitat să dea un răspuns clar dacă profesorii vor fi sancționați în vreun fel, însă a menționat că: „Abordarea cea mai eficientă este aceea a susținerii digitalizării evalurării. Mai grave sunt erorile în evaluare, care sunt inadmisibile . Cei care au greșit anul trecut anul acesta nu au mai făcut parte din comisiile de evaluare a lucrărilor. (…) Până la sancțiuni, trebuie să formăm profesorii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest