Dispar rablele din parcări: ‘Mașinile fără stăpân’, ridicate după 6 luni

Dispar rablele din parcări: 'Mașinile fără stăpân', ridicate după 6 luni

Perioada după care mașinile abandonate pot fi ridicate se scurtează. După șase luni în care vehiculul a stat neclintit pe domeniul public, autoritățile îl pot ridica, a decis miercuri Camera Deputaților. De asemenea, mașinile înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoriavehiculelor fără stăpân.

Mașinile înmatriculate în străinătate pot fi incluse în categoriavehiculelor fără stăpân

Camera Deputaților a anunțat miercuri un nou criteriu pentru includerea mașinilor în categoria vehiculelor fără stăpân, adăugând că un vehicul este considerat drept abandonat dacă stă nefolosit șase luni pe domeniul public.

PlenulCamerei Deputaţilora adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că şi autoturismele înmatriculate în străinătate pot fi incluse sub incidenţa Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân.

Conform expunerii de motive, inițiativa vizează modificarea şi completarea definiţiei termenului de „vehicule fără stăpân”, pentru a include şi vehicule înmatriculate în străinătate. În trecut, mașinile înmatriculate în străinătate nu puteau fi ridicate.

Scurtarea perioadei în care vehiculele pot rămâne neutilizate

De asemenea, este vizată şi scurtarea de la un an la şase luni a perioadei în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice şi introducerea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor şi a dovezii efectuării ITP-ului de către proprietar/deţinător legal în termen de 5 zile de la primirea somaţiei.

Conform proiectului, „vehicul abandonat” este acela care să află pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Mașinile abandonate pot fi ridicate la 10 zile după ce a fost trimisă somația

Proiectul mai introduce și posibilitatea ca primăria care ridică mașina, la 10 de zile după ce a fost comunicată somația proprietarului, să vândă autoturismul, nu doar să îl trimită la unitatea de colectare a deșeurilor, cum prevede legea în prezent.

Amenzile sunt între 1.000 și 2.000 de lei pentru proprietarii mașinilor care primesc somație și care în maxim cinci zile nu ridică vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului sau al unității administrativ teritoriale.

În București sunt circa 3.000 de autoturisme abandonate.

Criza locurilor de parcare din Capitală duce la soluții disperate

În București sunt 250.000 de locuri de parcare de reședință și 20.000 de locuri publice. Asta în condițiile în care zilnic pe străzile din Capitală circulă 1,5 milioane de mașini. Dacă facem un calcul simplu, vom vedea că 5 șoferi se luptă pentru un singur loc de parcare.

Astfel, cine are norocul să găsească ceva liber apelează la bidoane, borduri, lăzi, sticle sau alte obiecte care să țină alți șoferi departe.

Cea mai modernă parcare publică din Capitală, inaugurată la Piața Sudului

Cea mai modernă parcare publică din Capitală a fost inaugurată, la data de 30 noiembrie 2019, în Sectorul 4! Aceasta a fost amenajată într-una dintre cele mai aglomerate zone din București, la intersecția Șoselei Berceni cu Olteniței.

Parcarea are o capacitate de 245 de locuri, oferă condiții de maximă siguranță și va asigura o dublă funcțiune, de „park&ride” și de reședință. Mai mult, accesul va fi gratuit timp de un an, iar ulterior cei interesaţi pot achiziţiona abonamente la preţuri modice. Primii şoferi au sosit deja şi au fost încântaţi să îşi lase maşinile aici.

„Sunt extrem de bucuros să vă anunț că acest obiectiv deosebit de important, pe care comunitatea noastră l-a realizat aici, la Piața Sudului – este vorba despre parcarea de la Piața Sudului, cu o capacitate de aproximativ 250 de locuri, va putea fi utilizat de dumneavoastră, pentru că urmează o perioadă de probe”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 din București.

Urmăriți B1TV.ro și pe