Cum sunt chemaţi alegătorii la referendum: SMS-uri care dispar, ameninţări telefonice, mesaje agramate. Tu cum ai fost abordat? (FOTO)

Cum sunt chemaţi alegătorii la referendum: SMS-uri care dispar, ameninţări telefonice, mesaje agramate. Tu cum ai fost abordat? (FOTO)

Opozanţii lui Traian Băsescu fac tot ce le stă în putinţă să se asigure că că referendumul de duminică va fi în favoarea USL şi că prezenţa la vot va fi îndeajuns de mare pentru ca rezultatul să poată fi apoi validat de Curtea Constituţională. Metodele clasice par să nu fie de ajuns pentru a-şi atinge obiectivul, aşa că recurg la acţiuni cel puţin suspecte, unele la limita legalităţii. 

În ultima perioadă, tot mai mulţi cititori B1.ro ne-au trimis pe adresa de e-mail a redacţiei reclamaţii privind modul în care au fost abordaţi pentru a fi chemaţi la referendum. Unii dintre ei ne-au trimis şi capturi foto în sprijinul afirmaţiilor. 

Dacă ai trecut prin situaţii similare, semnalează acest lucru sub forma unui comentariu, la finalul acestui articol. Trimite-ne materialele tale pe adresa de e-mail [email protected].   

Cei mai mulţi dintre cei care ne-au trimis mail-uri au vorbit despre un mesaj primit pe telefonul mobil, prin care nu doar că sunt chemaţi la referendumul din 29 iulie, ci li se spune şi să voteze în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu. SMS-ul respectiv nu rămâne, însă, salvat în memoria telefonului mobil, astfel că o reclamaţie în această privinţă este îngreunată.

„După citire mesajul se şterge imediat, iar în telefon nu rămâne adresa expeditorului, care astfel nu poate fi identificat”, ne spune unul dintre cititori. 

Unul dintre mesajele răspândite în acest mod este „Vara nu dorm! Votez DA la referendum”. Un alt mesaj este „Mare, munte sau la sat/ Scoate chiorul din palat! Hai la referendum!”. 

Alţi cititori B1.ro susţin că au fost sunaţi de diverse persoane, unele spunând că sunt de la un institut de sondare a opiniei publice. În loc să fie întrebaţi dacă merg la vot, însă, acestora li se spunea cum ar trebui să voteze. Ba mai mult, unii au fost şi ameninţaţi în acest sens. 

„Fără să se prezinte, domnişoara de la telefon a întrebat-o pe mama mea dacă merge la vot şi cum votează. După ce i-a spus că nu are de gând să facă acest gest i s-a spus că dacă nu va merge la vot va primi o amendă în valoare de 900.000 lei (în condiţiile în care ea are o pensie de 350.000!)”, ne semnalează o cititoare, care adaugă că a sunat „până la orele 22.00 la telefonul de unde a fost sunată dar este tot timpul ocupat”.

Un alt cititor îşi exprimă îngrijorarea privind privind eventualele fraude la vot. Conform acestuia, în Mamaia există secţii de votare la parterul unor hoteluri.

„Am făcut o plimbare prin Mamaia pe malul mării (ATENTIE! Pe malul marii), si am văzut mai multe pancarte albastre pe care era scris cu alb “Spre secţia de votare” (sau fraudare?). Urmărind primul semn, am ajuns la secţia de votare 211, aflată la parterul hotelului Doina (din Mamaia). Mi-am continuat drumul, şi după numai 200 metri alt semn care mă îndrepta spre secţia de votare (sau fraudare?) 201. Aici am găsit Hotelul (şi cârciuma) Flora. Peste încă 200 metri am găsit o nemernicie şi mai mare: Chiar sub însemnul pe care scria: Hotel Victoria (neon luminat), dedesubt scris mare (pancartă albastră cu litere albe) secţia de votare 210.”, ne povesteşte cititorul.

De altfel, urnele de vot sunt instalate în locuri care mai de care mai bizare, de la restaurante şi locuinţe private, la vestiare şi cabane de vânătoare.

Vezi AICI mai multe detalii despre amplasarea secţiilor de votare

Alegătorii sunt chemaţi la vot şi prin alte modalităţi. La o firmă din Bârlad, de pildă, angajaţii sunt anunţaţi că accesul în societate se va face, luni, 30 iulie, în baza cărţii de identitate, cu dovada că s-au prezentat la referendumul de duminică.

Vezi AICI mai multe detalii despre cazul din Bârlad

Mai nou, obţinerea unui loc de muncă poate depinde de prezenţa la acest referendum. Într-o ofertă de muncă apărută pe site-urile de specialitate, se precizează că cei care merg la vot au mai mari şanse să obţină slujba respectivă.

Vezi AICI mai multe despre job-ul oferit votanţilor

La Deva, alegătorii sunt invitaţi, practic, să încalce legea, printr-un talon de concurs pe care sunt îndemnaţi să pună ştampila de vot, pentru a câştiga, printre altele, o Dacia Logan, un iPad sau sejururi în Grecia.

Vezi AICI mai multe detalii despre tombola suspectă din Deva

Opozanţii lui Traian Băsescu nu au uitat nici de metodele clasice de a îndemna oamenii să-l dea jos pe preşedinte. Mai precis, prin distribuirea de pliante şi alte materiale propagandistice prin cutiile de scrisori sau direct pe stradă.

În Vrancea, oamenii sunt chemaţi să-l demită pe şeful statului chiar de către preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan. Printr-un pliant semnat de acesta, alegătorii sunt avertizaţi că, dacă nu-l demit pe Traian Băsescu, „România va trăi în ură şi dezbinare încă mulţi ani de aici înainte”. Printre acuzaţiile pe care i le aduce lui Traian Băsescu se numără faptul că „a râs tot timpul fără să-i pese de greutăţile pe care le aveţi”.

În graba pentru suspendare, nu s-a mai ţinut cont nici de gramatică. Cratimele sunt cele care le dau cele mai mari bătăi de cap celor care realizează materialele pro-demitere. După deja celebrul banner ridicat în diverse zone ale ţării, în care pensionarii sunt chemaţi să-i „i-a” funcţia lui Traian Băsescu, o fiţuică propagandistică le reaminteşte alegătorilor de ce ar trebui să plece Traian Băsescu de la Cotroceni:

V-a tăia din nou din salarii

V-a tăia din nou din pensii

V-a lua înapoi banii daţi la pensionari

V-a închide şi mai multe spitale”

Ultima oră
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază
15:10 - Dragoș Săvulescu a devenit tătic cu ajutorul unei mame surogat. Mesajul consoartei fostului acționar
14:35 - Adrian Negrescu: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu până la 40% fața de anul trecut. Vom mâncă mai puțin, la calitate mai slabă. Scumpirile vor continua (VIDEO)