Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare. Opozantul rus va sta 2 ani și jumătate în spatele gratiilor

Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare. Opozantul rus va sta 2 ani și jumătate în spatele gratiilor
foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

O instanță din Moscova l-a condamnat, marți, la peste doi ani și jumătate de închisoare cu executare pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, sub acuzația că a încălcat termenii probațiunii în timp ce se recupera în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, transmite Euronews.Deși sentința prevede o pedeapsă de trei ani și jumătate, curtea o va reduce cu aproximativ un an – echivalentul perioadei în care opozantul rus a stat în arest la domiciliu, potrivit Deutsche Welle.Cu mâinile în buzunar, bărbatul în vârstă de 44 de ani a asistat relativ impasibil la desfășurarea discuțiilor din sala de judecată.

Aleksei Navalnîi va sta 2 ani și jumătate în spatele gratiilor. Condamnarea sa cu suspendare din 2014 a fosttransformată în una cu executare

O instanță din Rusia a decis, marți, că opozantul rus Aleksei Navalnîi va sta doi ani și jumătate în spatele gratiilor pentru că a încălcat termenii probațiunii dispuse într-un dosar de spălare de bani din 2014. Cel mai proeminent critic al Kremlinului s-a arătat de părere că trimiterea sa la închisoare este doar o încercare de a-l reduce la tăcere.

Serviciul penitenciar din Rusia, care susține că Aleksei Navalnîi a încălcat condițiile de probațiune prevăzute de condamnarea cu suspendare primită în 2014, a cerut instanței să transforme sentința de 3,5 ani de închisoare cu suspendare în una cu executare, o solicitare îmbrățișată și de procuratura rusă.

În timpul audierilor, Aleksei Navalnîi a declarat că procesul său are scopul de a speria populația.

„Trimit un om la închisoare pentru a speria milioane”, a mai adăugat opozantul.

Conform cercetărilor făcute de el însuși pe tema otrăvirii sale, o echipă trimisă de principala agenție de informații din țară, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a încercat să îl ucidă prin plasarea unui agent neurotoxic din grupul Noviciok la nivelul lenjeriei intime. Navalnîi a început să se simtă rău în timpul unui zbor dinspre Siberia și a fost internat de urgență, fiind în cele din urmă transferat la o clinică din Germania.

„Am dovedit că Putin a comis această tentativă de crimă”, a declarat Navalnîi.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat orice fel de implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi – mai mult decât atât, susțin că nu dețin nicio probă care să ateste că opozantul ar fi fost otrăvit. Vladimir Putin a declarat că serviciile secrete ruse, dacă ar fi vrutsă îl otrăvească pe Navalnîi, „probabil că ar fi dus-o la capăt”.

Aleksei Navalnîi i-a încurajat pe ruși să opună rezistență față de guvernul lui Vladimir Putin și susține că aspirațiile poporului rus au fost răpite de Kremlin.

„Nelegalitatea și arbitrariul sunt uneori esența unui sistem politic. Totuși, este și mai grav când nelegalitatea și arbitrariul sunt îmbrăcate în uniforma procurorului și în mantia judecătorului. Este datoria fiecărei ființe umane să nu se subjuge acestor oameni”, a afirmat Navalnîi.

Ultima oră
15:11 - Motivul incredibil pentru care Jason Momoa și Lisa Bonet se despart după 16 ani. Totul a pornit de la vaccin
14:56 - Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor
14:42 - Simona Halep, calificată în turul al treilea de la Australian Open după o adevărată demonstrație de forță. Finalista ediției din 2018 a cedat doar două ghemuri în partida cu Haddad Maia
14:42 - Florin Cîțu, semnal de alarmă în PNL. Liberalul, îngrijorat că Ministerul Finanțelor se împrumută la dobânzi foarte mari, iar investitorii își pierd încrederea în Guvern (surse)
14:37 - Un bărbat a murit, în timp ce era tras cu colacul pe zăpadă. Alte două femei au fost grav rănite
14:32 - Este o canapea o idee bună pentru bucătăria ta?
14:30 - Numărul deceselor COVID-19, de aproape 14 ori mai mic decât în vârful din 4 noiembrie. Bilanțul pacienților din Terapie Intensivă e și el cu mult sub nivelul atins pe final de toamnă (DOCUMENT)
14:11 - Asociația Energia Inteligentă: Statul, principalul beneficiar al creșterii facturilor la gaze. Va încasa din majorare 2,7 miliarde de euro în 2022. E practic o creștere a impozitelor și taxelor
14:09 - Leul își continuă deprecierea față de euro și dolar, arată cursul valutar la zi
13:55 - Raed Arafat: Evoluția pandemiei arată că nu suntem pe un platou și putem să ne așteptăm și la creșteri mai rapide / Persoanele simptomatice să se asigure că sunt negative înainte să meargă la muncă (VIDEO)