Angela Merkel: O UE suverană ar trebui să fie în măsură să îşi apere interesele, discutând cu Vladimir Putin

Angela Merkel: O UE suverană ar trebui să fie în măsură să îşi apere interesele, discutând cu Vladimir Putin
Foto: Hepta - DPA Images / Mario Salerno

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că o Uniune Europeană suverană ar trebui să fie în măsură să îşi apere interesele discutând cu președintele rus Vladimir Putin, așa cum a procedat și preşedintele american Joe Biden. Declarațiile vin în contextul în care mai multe state membre UE au respins ideea organizării unui summit cu Moscova.

Angela Merkel insistă pe un dialog UE – Vladimir Putin

„Preşedintele SUA s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru o discuţie serioasă, fără ca acest lucru să lase impresia că ar fi o recompensă pentru preşedintele Rusiei. O UE suverană, cred eu, trebuie, de asemenea, să fie în măsură să reprezinte interesele UE într-o discuţie similară”, a declarat Merkel, la finele summitului, potrivit Euractiv.

Germania și Franța au propus organizarea unui summit între UE şi Vladimir Putin pentru discuții pe subiecte de interes major, dar mai multe state membre ale blocului comunitar, precum Lituania, Letonia şi Estonia, Polonia, Suedia şi Olanda, s-au opus.

„Credem că e prematur şi că ar fi vorba de un fel de recompensă pentru preşedintele Rusiei, pentru politica sa, din păcate agresivă, de provocare a ţărilor vecine, de atacuri de tot soiul”, a punctat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

În schimb, Merkel a insistat că nu poate fi vorba despre vreun soi de recompensă și că şi în timpul Războiului Rece au existat canale de comunicare.

„Cred că e mai bine să avem un canal de comunicare comun între toate statele UE şi instituţiile noastre cu Rusia, decât ca numeroase ţări să o facă individual, deoarece vrem să avem o poziţie unită în relaţiile noastre cu Rusia”, a mai declarat cancelarul german.

Urmăriți B1TV.ro și pe