Zeci de mii de persoane s-au adunat pe străzile Minskului, joi, la cel mai mare miting organizat de opoziția din Belarus în ultimii ani, care a avut loc cu puțin peste o săptămână rămasă până la alegerile prezidențiale, unde Aleksandar Lukașenko, aflat la putere din 1994, candidează pentru un al șaselea mandat de președinte.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Svetlana Tihanovskaia a mobilizat în jur de 34.000 de oameni într-un parc din capitala Belarusului, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului Viasna. Ea s-a înscris la alegerile prezidențiale din 9 august, după ce soțul ei, Serghei Tihanovski, un blogger destul de cunoscut care voia să candideze la președinție în „ultima dictatură a Europei”, a fost arestat în mai. Poliția susține că a găsit 900.000 de dolari – bani nejustificați – în una din canapelele lor.
Cu toate acestea, contracandidata lui Lukașenko susține că acuzațiile sunt fabulații și a anunțat că, în eventualitatea în care va câștiga scrutinul, va elibera toți deținuții politici. Arestarea soțului ei nu a reprezentat singurul episod de acest gen care a stârnit controverse, președintele în exercițiu fiind acuzat că se folosește de forțele de aplicare a legii pentru a înlătura disidența. Viktor Barbariko, un alt om care anunțase că vrea să îl înfrunte politic pe Lukașenko, a fost arestat și el.
Svetlana Tihanovskaia susține că, dacă câștigă, nu numai că va elibera toți deținuții politici – printre care și soțul ei– dar plănuiește și să organizeze o nouă rundă de alegeri:„M-am săturat să accept totul, am obosit să tac şi m-am săturat să mă sperii”, a spus ea, adăugând că vrea să schimbe sistemul, dar nu să fie ea însăşi la putere, potrivit Agerpres.
Poreclit în SUA și anumite cancelarii occidentale „ultimul dictator al Europei”, Aleksandr Lukașenko este deja suspectat că se va folosi de toate mijloacele, fie ele legale sau nu, pentru a influența în favoarea sa alegerile prezidențiale. Observatorii din spațiul occidental au criticat în repetate rânduri felul în care se desfășoară astfel de momente în Belarus și nu își prea fac speranțe că de această dată se va întâmpla altfel.
În această săptămână, campania electorală din Belarus a luat o nouă turnură, când autoritățile bieloruse au reținut 33 de persoane considerate ca fiind parte din Grupul Wagner – compania militarăașa-zis privată, despre care s-a scris că s-a implicat în Libia, Siria, estul Ucrainei și alte zone de conflict de pe glob, în numele guvernului rus.
Practic, Grupul Wagner ar fi folosit de președintele Vladimir Putin pentru a promova obiectivele de politică externă ale Rusiei, fără să își asume efectiv acțiunile mercenarilor, în condițiile în care între aceștia și Kremlin nu există o legătură formală.