CORONAVIRUS | Agenţia americană a medicamentului a autorizat folosirea vaccinului Pfizer la copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani

CORONAVIRUS | Agenţia americană a medicamentului a autorizat folosirea vaccinului Pfizer la copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Administrația pentru Alimente și Medicamente a redus luni vârsta la care oamenii pot primi vaccinul Pfizer Covid-19 în Statele Unite la 12, o mișcare care se așteaptă să facă disponibile milioane de alte doze.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 16 ani în decembrie. FDA a modificat acum autorizația pentru a include copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a declarat în remarci la Casa Albă că administrația este „gata să se mute imediat pentru a face aproximativ 20.000 de puncte de farmacie din toată țara gata să vaccineze acei adolescenți de îndată ce FDA își dă acordul”.

În primul rând, însă, Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare, sau ACIP, al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor se va reuni miercuri pentru a-și actualiza recomandarea pentru cine ar trebui să primească vaccinul Pfizer, scrie NBC News.

Dacă șeful CDC, dr. Rochelle Walensky, semnează recomandările comitetului, primele doze pentru copiii cu vârsta peste 12 ani ar putea veni în câteva zile.

Cele două doze de vaccin Pfizer ar fi exact aceleași cu cele administrate adulților, la o distanță de trei săptămâni, au spus oficialii FDA.

Dacă este aprobat de CDC, lansarea vaccinului poate diferi de la un stat la altul. Autorizația FDA se aplică peste tot în SUA și teritorii, dar este posibil ca unele site-uri sau farmacii să nu ofere doze adolescenților mai tineri, în funcție de regulile și reglementările statului.

Pe site-ul FDA , comisarul în funcție al agenției, dr. Janet Woodcock, a declarat că autorizația este „un pas semnificativ în lupta împotriva pandemiei COVID-19”.

Acțiunea, a scris Woodcock, „permite unei populații mai tinere să fie protejată de Covid-19, aducându-ne mai aproape de revenirea la un sentiment de normalitate și de încetarea pandemiei”.

Administrația intenționează, de asemenea, să trimită vaccinuri direct la cabinetele medicilor pediatri, unde părinții se pot simți mai confortabil discutând despre vaccinarea copiilor lor. Vaccinările vor fi disponibile și în alte locuri, cum ar fi centrele comunitare.

La sfârșitul lunii martie, Pfizer a declarat că datele studiilor clinice de fază 3 au arătat că vaccinul Covid-19 a fost 100% eficient în prevenirea bolii la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Studiul din SUA a inclus peste 2.200 de persoane din această grupă de vârstă. Aproximativ jumătate au primit doze reale, în timp ce restul au primit placebo. Pfizer a spus că 18 persoane din grupul placebo au fost diagnosticate cu Covid-19. Nu au fost raportate cazuri în rândul celor care au primit vaccinul. Descoperirile preliminare au fost anunțate într-un comunicat de presă, fără o evaluare inter pares a setului complet de date.

În timp ce compania a declarat că vaccinul este în general sigur pentru copii, cu efecte secundare minime, cum ar fi o febră ușoară sau o durere în braț, medicii spun că eliberarea datelor complete va fi importantă pentru creșterea încrederii în siguranța vaccinurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari