CORONAVIRUS. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni: Este nevoie de încă 1.000 miliarde de euro pentru redresarea economiei UE

CORONAVIRUS. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni: Este nevoie de încă 1.000 miliarde de euro pentru redresarea economiei UE
foto: Hepta.ro / DPA Images / Jennifer Jacquemart

Economia s-a prăbușit în urma pandemiei de coronavirus.

Milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă la nivelul Uniunii Europene, iar un alt val de șomeri este așteptat după ridicarea resticțiilor, în lunile de vară.

Este nevoie de încă 1.000 miliarde de euro pentru redresarea economiei UE

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, spune că pentru a aduce piața de business la un nivel de plutire, Uniunea Eruopeană trebuie să mai aloce cel puțin încă 1.000 de miliarde de euro.

Acesta a declarat într-un interviu dat presei germane că s-au făcut deja propuneri de peste 500 de miliarde de euro pentru a finanţa sistemele de îngrijire a sănătăţii, programul de lucru redus şi pentru a ajuta IMM-urile, transmite Reuters.

Aceste fonduri uriașe ar putea fi obținute la viitorul buget multianual al Uniunii Europene.

Pandemia de COVID-19 pune în pericol un sfert din locurile de muncă din Europa

O analiză a realizată de firma de consultanță McKinsey arată că peste un sfert din locurile de muncă din Europa ar putea fi afectate de către căderea economică generată de măsurile luate pe timpul pandemiei de coronavirus.

Concret, potrivit analizei McKinsey, 59 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol din cauza crizei generate de COVID-19.

Dacă guvernele nu iau măsuri urgente, putem asista la cea mai gravă recesiune în ultimii 100 de ani, spune specialiștii.

Reuniunea miniștrilor de Finanțe ai Uniunii Europene

Miniștrii de Finanțe ai statelor membre UE au pus la punc, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o în data de 9 aprilie, un pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde de euro. Printre acestea se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanţii pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi o schemă pentru finanţarea programelor de şomaj parţial ale statelor membre.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, spune că măsurile crionate de miniștrii de Finanțe ai UE nu sunt suficiente.

Avertismentul FMI – Economia euro în scădere drastică

Economia zonei euro ar putea înregistra o contracţie de 7,5% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie, transmit reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

FMI, previziuni despre situația României

Cu privire la situația Românei, Fondul Monetar Intenațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimarea privind evoluția economiei țării noastre.

În cel mai nou raport „World Economic Outlook„de Fondul Monetar Internațional, se arată că experții globali prevăr o rată a șomajului în România de 10% în acest an.

Mai mult, spun aceștia, economia țării noastre va înregistra o contracție de 5% în 2020.

Potrivit FMI, în 2021 ne vom mai reveni financiar și vom înregistra un avans de 3,9%.

Amintim că Ministerul Muncii spune că peste un milion de românisunt trimiși în șomaj tehnic, plătit în proporție de 75% de stat. Acestora li se mai adaugă cei care erau deja în șomaj plus asistații social.

Violeta Alexandru menționase săptămâna trecută că pentru o parte dintre aceste cazuri s-au făcut deja plățile, iar pentru ceialți se aștepta rectificarea bugetară, care a venit și ea între timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe