CORONAVIRUS | Marea Britanie depășește 100.000 de decese, pe măsură ce focarul se extinde

CORONAVIRUS | Marea Britanie depășește 100.000 de decese, pe măsură ce focarul se extinde
Foto: hepta.ro/Zuma Press / Nicolas Maeterlinck

Peste 100.000 de oameni au murit în Marea Britanie după ce au contractat coronavirusul, la un an după cel mai mortal focar din Europa, au arătat marți cifrele guvernului.

Marea Britanie, a cincea țară din din lume care a înregistrat 100.000 de decese cauzate de SARS-CoV-2

Astfel, Marea Britanie a devenit a cincea țară din lume care a înregistrat 100.000 de decese cauzate de virus, după Statele Unite, Brazilia, India și Mexic și, de departe, cea mai mică.SUA a înregistrat peste 400.000 de decese de COVID-19, cel mai mare total din lume, însă populația sa de aproximativ 330 de milioane este de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a Marii Britanii.

Departamentul de sănătate a declarat că 100.162 de persoane au murit după testarea pozitivă, inclusiv 1.631 de noi decese raportate marți, scrie AP.

„Este greu de calculat tristețea conținută în acea statistică sumbră”, a spus un sumbru prim-ministru Boris Johnson la o conferință de presă televizată.

Numărul britanic este de peste două ori mai mulți oameni decât cei care au fost uciși de bombele germane în Marea Britanie în Blitz 1940-41 și cu 30.000 mai mult decât numărul total de civili britanici uciși în cei șase ani ai celui de-al doilea război mondial.

Prima victimă britanică confirmată a virusului a fost Peter Attwood, un pensionar în vârstă de 84 de ani care a murit pe 30 ianuarie 2020 – deși cauza nu a fost înregistrată ca COVID-19 decât luni mai târziu.

Un an mai târziu, sute de mii de britanici întristează pierderea celor dragi și cer o contabilitate pentru teribilul tribut.

În parte, Marea Britanie a suferit din cauza unor factori de lungă durată, cum ar fi nivelurile ridicate de afecțiuni, inclusiv obezitatea și bolile de inimă, un decalaj mare între bogați și săraci și statutul Londrei de răscruce de drumuri la nivel mondial.

Dar deciziile din timpul pandemiei au jucat și ele un rol. Guvernul conservator al lui Johnson este acuzat de mulți oameni de știință că așteaptă prea mult timp pentru a impune blocarea în martie, deoarece infecțiile au crescut exponențial. Epidemiologi de top spun că acțiunea cu o săptămână mai devreme ar fi putut reduce numărul de morți la jumătate.

Ca și în alte țări europene, cazurile au scăzut vara, apoi au decolat din nou. O variantă mai transmisibilă identificată în sud-estul Angliei a contribuit la împingerea infecțiilor la noi maxime și a adus un nou blocaj, chiar și atunci când a început o campanie de vaccinare la nivel național.

Johnson, care a petrecut o săptămână în spital din cauza virusului, a promis că o anchetă publică va examina modul de tratare a pandemiei de către Marea Britanie, deși nu a spus când va începe.

„Desigur, vom învăța lecții în timp util și, desigur, va exista un timp pentru a reflecta și pentru a ne pregăti pentru următoarea pandemie”, a spus Johnson săptămâna trecută.

Marea Britanie va ajuta alte țări să identifice noile variante ale coronavirusului

Amintim că Marea Britanie va împărtăși capacitățile sale de secvențiere genomică altor țări pentru a ajuta la o identificare mai rapidă a noilor variante ale coronavirusului în locuri în care abilitatea de a face acest lucru este mai redusă, a anunțat ministerul britanic al sănătății, marți.

Noile variante ale coronavirusului au alarmat oamenii de știință, iar premierul britanic Boris Johnson a avertizat că perspectiva unei variante care să neutralizeze vaccinul ar putea însemna că sunt necesare măsurile de tip lockdown și restricții de călătorie pentru mai mult timp.

Autoritățile din Marea Britanie au realizat mai mult de jumătate din secvențele genomului SARS-CoV-2 prezentate într-o baze de date globală și au anunțat că vor lansa o Platformă pentru analizarea noii variante care va putea fi folosită pentru variantele coronavirusului, dar și pentru viitoare pandemii.

„Noua noastră Platformă de analizare a noii variante ne va ajuta să înțelegem mai bine acest virus și cum se răspândește, dar va da de asemenea un imbold și capacității globale de a înțelege coronavirusul, astfel încât să fim cu toții mai bine pregătiți pentru ce ne așteaptă în viitor”, va declara Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, într-un discurs susținut la Chatham House, potrivit fragmentelor dezvăluite în prealabil de ministerul sănătății din arhipelag.