Epidemia de coronavirus, scăpată de sub control în Republica Moldova. Președintele Igor Dodon scoate iar armata în stradă (FOTO)

Epidemia de coronavirus, scăpată de sub control în Republica Moldova. Președintele Igor Dodon scoate iar armata în stradă (FOTO)
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Epidemia de coronavirus pare să fi scăpat de sub control în Republica Moldova. Sâmbătă, președintele Igor Dodon a anunțat că a decis încă o dată să mobilizeze Armata, pentru ca măsurile de prevenire a răspândirii bolii chiar să fie respectate. Liderul de la Chișinău a semnat un decret similar și în a doua jumătate a lunii martie. Republica Moldova înregistrează peste 11.000 de cazuri de COVID-19 și 395 de decese. În luna mai, România a acordat sprijin vecinilor, sub formă de echipamente medicale necesare în lupta cu virusul. Vreme de 15 zile, și mai multe cadre medicale din România au lucrat la spitale din Chișinău. La revenirea în țară, șapte dintre acestea au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.

Republica Moldova, tot mai afectată de epidemia de coronavirus. Președintele Igor Dodon scoate armata în stradă

Președintele Republicii Moldova, Ignor Dodon, a decis să implice Armata în lupta cu epidemia de coronavirus. Acesta va supraveghea la buna respectare a măsurilor privind prevenirea răspândirii COVID-19.

„Avînd în vedere evoluția și tendința situației epidemiologice legate de infecția cu COVID-19 în țară, dînd curs solicitării Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, am semnat un decret prin care am dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspîndirii infecției”, a scris Igor Dodon, pe Facebook.

Președintele moldovean a semnat un decret similar și pe 24 martie. Preciza atunci că armata poate fi implicată în diferite modalități, de la punerea la dispoziție a unor unități spitalicești ale Ministerului Apărării, până la desfășurarea patrulelor în locuri publice, pentru a asigura respectarea măsurilor de prevenție.

Numărul cazurilor de coronavirus în Republica Moldova a crescut îngrijorător în ultima perioadă:

Foto:worldometers

Potrivit celui mai recent bilanț, cel din 13 iunie, în Republica Moldova s-au înregistrat în total 11.093 de infectări, 1.868 dintre ele doar în rândul cadrelor medicale. 395 de persoane au decedat din cauza COVID-19. Alte 378 sunt în stare gravă.

România a ajutat Republica Moldova în lupta cu epidemia. Șapte dintre cadrele medicale plecate la Chișinău s-au întors cu coronavirus

În luna mai, România a acordat vecinilor un sprijin constând în echipamente medicale: 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 litri de alcool sanitar.

De asemenea, mai multe cadre medicale au plecat la Chișinău pentru a lucra, vreme de 15 zile, în spitale de acolo. La revenirea acasă, șapte dintre ele au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Totuși, unii dintre oficialii moldoveni par să nu fi apreciat gestul. Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, a declarat că izoletele trimise de București nu vor fi utilizate pentru pacienții COVID-19, ci „vor fi folosite la alte boli”, după cum ar recomanda „experții în domeniu”.

La rândul său, președintele Igor Dodon a mulțumit României, dar a sugerat ca ajutorul să se țină departe de zona geopolitică: „Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe