Franţa trece de partea României în lupta diplomatică privind gazoductul Nord Stream 2: Rusia se bazează în continuare pe sprijinul Germaniei

Franţa trece de partea României în lupta diplomatică privind gazoductul Nord Stream 2: Rusia se bazează în continuare pe sprijinul Germaniei

Cu doar o zi înainte de votul cheie din Consiliul Uniunii Europene privind viitorul gazoductul ruso-german Nord Stream 2, Franţa renunţă la a mai sprijini Germania şi se raliază poziţiei României şi Poloniei împotriva proiectului.

România, care conduce Consiliul Uniunii Europene în aceste şase luni, este împotriva acestui proiect al Gazprom deoarece acesta va creşte depedenţa Europei de gazele ruseşti, depedenţă folosită de Rusia în numeroase ocazii drept un instrument politic.

România este sprijinită în acest demers de state precum Polonia, Marea Britanie și țările baltice. De asemenea, Statele Unite face un lobby puternic asupra acestui proiect atât pentru a opri creşterea influneţei ruseşti în Europa, cât şi pentru a promova creșterea exporturilor de gaze lichefiate americane spre UE, arată G4Media.

În schimb, Rusia este sprijinită puternic de Germania, care este principalul beneficiar al livării de gaze, cât şi de state precum Austria sau Olanda.

Până acum, Germania conta pe sprijinul Franței pentru a bloca propunerea României. Împreună cu celelalte state opozante, Franța și Germania ar fi avut suficiente voturi în Consiliul UE pentru a bloca vineri planul de stopare a Nord Stream 2.

Astfel, potrivit Deutsche Welle, guvernul României a propus modificarea definiţiei „interconectorilor” – liniile care conectează sistemele de transport de gaze din UE. Definiţia ar urma să includă şi conductele care leagă comunitatea de ţări terţe, adică și Nord Stream. Iniţiativa nu ar afecta însă şi aşa-numitul sector „upstream” (explorare şi producţie) – liniile care pleacă direct de la punctele de extracţie/producţie către sistemele de transport. Este cazul gazoductului Franpipe, care porneşte de la locul de producţie din Norvegia direct spre Franţa prin Marea Nordului. Ca atare, Parisul nu ar avea motive să respingă iniţiativa CE.

În ceea ce priveşte poziţia României privind acest proiect, reamintim că fostul cancelar german Gerhard Schroeder, actualmente unul din cei mai apropiaţi sfătuitori ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a efectuat o vizită în România care a fost ferită destul de bine de atenţia presei, precum B1.ro a dezvăluit în exclusivitate. (Detalii AICI)

Pe lângă faptul că este un apropiat al lui Vladimir Putin, Gerhard Schroeder este preşedintele Consiliului de Administratie al Nord Stream, iar vizita sa ridică suspiciuni seriose privind un lobby puternic făcut în interesul Rusiei pentru a schimba poziţia României în legătură cu proiectul Nord Stream 2.

Urmăriți B1TV.ro și pe