George Floyd a fost înmormântat. Cine sunt personalitățile surpriză care au participat la funeralii, pe fondul unor proteste fără precedent

George Floyd a fost înmormântat. Cine sunt personalitățile surpriză care au participat la funeralii, pe fondul unor proteste fără precedent
foto (SUA): Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Mii de americani și-au luat adio marți, în Houston,de laGeorge Floyd, a cărui moarte provocată de intervenția brutală a polițiștilor din Minneapolis a stârnit imediat proteste violente pe întreg teritoriu al Statelor Unite și în mai multe regiuni ale lumii.

Floyda fost înmormântat în urmaunei ceremonii impresionanteîn cimitirulHouston Memorial Gardens în care își duce somnul de veci mama sa, potrivit Centrului de Planificare Memorială Fort Bend.

Mulțimile au început să se adune la funeraliile lui George Floyd încă de dimineață, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniilor programate pentru ora 11:00 (19:00, ora României). Oficialii din Houston estimează căaproape 10.000 de persoane au asistat la funeraliile desfășurate în cel mai mare oraș din statul Texas.

Floyd a murit luna trecută, după ce fostul ofițer de poliție din Minneapolis, Derek Chauvin, l-a imobizilat în mod violent apăsat cu genunchiul gâtul lui Floyd, fapt ce ar fi provocat în cele din urmă moartea acestuia. Chauvin a fost concediat și acuzat de omor de gradul doi. Alți trei ofițeri au fost acuzați că au fost complici.

Sâmbătă, sute de oameni s-au aliniat pentru o vizionare publică a sicriului lui Floyd în Raeford, Carolina de Nord, la aproximativ 20 de mile de locul în care s-a născut. Înmormântarea acestuia a avut loc în contextul în care manifestările împotriva rasismului sistemic și a violenței polițiștilor au continuat în weekend, cu mulțimi mari în Washington, DC, Philadelphia și alte orașe americane. La ceremonia funerară a asistat de asemenea membrii familiei lui George Floyd, care au ajuns încă de duminică în Houston.

Cu o zi înaintea înmormântării, programată marţi, 9 iunie, ora locală 11.00, sicriul a fostdepus la bisericaFountain of Praisese, pentru ca publicul să îi poată aduce un ultim omagiu.

Joe Biden s-a întâlnit cu familia lui George Floyd

Candidatul democrat la prezidențial, Joe Biden, a călătorit luni, în plină pandemie, la Houston pentru a se întâlni în privat cu familia lui Floyd și pentru a-i oferi condoleanțe, potrivit unui asistent al candidatului democrat la alegerile prezidențiale din SUA.

Fostul vicepreședinte american a înregistrat un mesaj video pentru serviciul funerar privat al lui Floyd, a spus asistentul său. Dar Biden nu a intenționat să participe la serviciul funerar de marți. Echipa sa nu dorește să creeze probleme logistice echipei de protecție.

Candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA Joe Biden a declarat marți că a sosit timpul pentru a pune capăt nedreptății rasiale în America. Mesajul a fost transmisprin intermediul unui clip video în timpul ceremoniei de înmormântare a luiGeorge Floyd.

„Ora justiţiei rasiale” a venit în SUA, a declarat acesta înînregistrarea video difuzată la funeralii.

Primarul din Houston, Sylvester Turner și actorul Jamie Foxx, s-au numărat printre cei așteptați marți, să participe la funeralii. Înmormântarea de marți a fost transmisă live prin streaming, fiind urmărită de zeci de mii de oameni din întreaga lume.

Pentru a respecta regulile de distanțare socială, doar 15 persoane aupututsă intre în același timp în interiorul bisericii și să își ia adio de la George Floyd. Pe de altă parte în timpul ceremoniilor doar 500 de persoane, prieteni și membri ai familiei, au putut asista.

De asemenea, cântărețul premiat cuGrammyNe-Yo, a spus în timpul ceremoniei că moartea luiGeorge Floyda fost un sacrificiu care „a schimbat lumea”.

Ne-Yo a vărsat lacrimi marți în timp ce cânta în memoria luiGeorge Floyd. „Cincizeci de state protestează în același timp”, a spus el. „Acest om a schimbat lumea. El a schimbat lumea în bine. Aș dori să îi mulțumesc personal luiGeorge Floydpentru sacrificiul său, pentru ca copiii mei să fie în siguranță mai târziu. Apreciez sacrificiul.”

Protestele împotriva rasismului continuă să se desfășoare în SUA

Protestele declanșate în SUA pe fondul morții lui George Floyd au continuat în weekend, în marile orașe americane. Astfel, zeci de mii de americani au ieșit, sâmbătă, în stradă, pentru a 12-a zi la rând, pentru a protesta împotriva rasismului.

Deși majoritatea protestelor au fost pașnice, un episod violent a avut loc în Seattle, unde forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. La fel ca în ultimele zile, proteste similare au fost organizate și în marile orașe europene, dar și în Australia, în semn de solidaritate cu manifestanții dinSUA.

Proteste de amploare au avut loc, sâmbătă, înWashingtonD.C.,New York, Philadelphia, Chicago,Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Los Angeles şi Seattle.

ÎnWashingtonD.C. a fost cea mai amplă manifestație de până acum, zeci de mii de oameni ieșind în stradă. În aceste condiții, accesul către Casa Albă a fost blocat.

Ultima oră