Înfrângere pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron la reuniunea Consiliului European: Liderii statelor UE au respins reluarea reuniunilor la nivel înalt cu Vladimir Putin și au adoptat o poziție dură împotriva Moscovei

Înfrângere pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron la reuniunea Consiliului European: Liderii statelor UE au respins reluarea reuniunilor la nivel înalt cu Vladimir Putin și au adoptat o poziție dură împotriva Moscovei
Foto: Hepta - DPA Images / Axel Schmidt

Liderii UE au adoptat vineri dimineața o poziție dură față de Rusia – dar numai după ce Polonia și țările baltice au adoptat propria lor poziție dură față de Germania și Franța și au torpilat o propunere a celor mai mari puteri ale blocului de a pune bazele unui summit cu președintele Vladimir Putin.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern au adoptat concluziile lor dure cu privire la Rusia în jurul orei 2 dimineața, în urma unei dezbateri prelungite și, uneori, aprinse. Rezultatul final a fost remarcabil de uimitor, dacă nu chiar umilitorpentru cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, care exercită în mod normal cea mai mare influență în discuțiile din jurul mesei Consiliului European, scrie Politico.eu.

În loc să susțină limbajul propus de Germania și Franța, care ar fi dat naștere ideii „întâlnirilor la nivel de lideri”, asemănătoare cu cea susținută de președintele SUA Joe Biden cu Putin la Geneva săptămâna trecută, Consiliul a aprobat o declarație axată pe stabilirea așteptărilor și cererilor pentru Kremlin, care ar fi o condiție prealabilă pentru un nou angajament diplomatic.

Consiliul a amenințat, de asemenea, cu noi sancțiuni economice în cazul în care Moscova persistă într-o „activitate malignă, ilegală și perturbatoare”.

„Consiliul European se așteaptă ca conducerea rusă să demonstreze un angajament și un angajament politic mai constructiv și să oprească acțiunile împotriva UE și a statelor sale membre, precum și împotriva țărilor terțe”, au scris liderii în concluziile lor.

Consiliul a cerut Rusiei „să își asume pe deplin responsabilitatea” în asigurarea punerii în aplicare a acordului de pace de la Minsk și pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, iar liderii și-au reiterat sprijinul pentru urmărirea „responsabilității” în distrugerea unui avion de pasageri din Malaezia care a fost doborâtă în 2014 cu o rachetă rusă.

În loc să susțină ideea unei reuniuni la nivel înalt, liderii au solicitat Comisiei Europene și șefului de politică externă al UE să dezvolte „opțiuni concrete, inclusiv condiționalități și pârghii” pentru o cooperare suplimentară cu Rusia în diferite domenii de politică. „Consiliul European va explora formatele și condiționalitățile dialogului cu Rusia”, au scris ei.

Merkel, adresându-se reporterilor la sfârșitul nopții lungi, a recunoscut fără îndoială înfrângerea, deși a făcut și o acuzație implicită că alți lideri nu au fost suficient de curajoși pentru a susține propunerea de summit. „Eu personal mi-aș fi dorit un pas mai curajos, dar și acest lucru este în regulă și vom continua să lucrăm”, a spus ea.

În timp ce rezultatul a marcat o victorie uimitoare împotriva Germaniei și Franței de către țările de-a lungul frontierei ruse, întreaga situație a fost un episod destul de jenant pentru UE, întrucât diviziunile profunde asupra relațiilor cu Rusia au izbucnit în viziunea publică.

Summitul, în mod neașteptat, s-a dovedit a fi una dintre cele mai divizate reuniuni ale liderilor UE întrucât dezbaterea cu privire la problemele create de Rusia și o altă discuție aprinsă, asupra controversatei legislații anti-omosexuale a Ungariei, au expus rupturi adânci, între țările din est și din vest.

Merkel și Macron au oferit puține explicații sau justificări pentru a împinge abordarea mai ușoară către Putin cu doar o zi înainte de ședința Consiliului, iar efortul lor de surpriză i-a înfuriat în mod clar pe alți lideri, care au spus că nu există niciun motiv pentru a ușura orice presiune diplomatică asupra Moscovei.

Simțul competiției cu Biden părea să fie unul dintre factori, Merkel insistând într-un discurs adresat Bundestagului joi dimineață că, dacă președintele SUA ar putea organiza o întâlnire cu Putin, nu există niciun motiv pentru care liderii UE nu ar trebui să facă același lucru.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a descris discuția liderilor drept „dură” și a spus că nu este convins că UE ar trebui să-și schimbe poziția dură față de Moscova.

„Este prea devreme, deoarece până acum nu vedem schimbări radicale de comportament”, a spus Nausėda, adăugând că întâlnirea cu Putin fără condiții prealabile „ar fi un semnal foarte greșit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe