Klaus Iohannis a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei

Klaus Iohannis a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a luat această decizie în urma ”în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó”, se arată în comunicatul citat.

Anunțul Palatului Cotroceni vine în contextul în care România se număra printre statele din Uniunea Europeană care încă îl recunoșteau pe Nicolás Maduro drept preşedinte al Venezuelei. Este vorba despre Italia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru, Bulgaria şi Irlanda.

Pe de altă parte, mai multe state membre ale UE l-au recunoscut deja pe Guaido drept președinte interimar al Venezuelei. Acestea suntMarea Britanie, Austria, Germania, Franţa, Spania, Ungaria, Suedia, Danemarca, Republica Cehă, Croaţia, Polonia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania, Letonia şi Estonia.La toate acestea se adaugă şi Uniunea Europeană ca entitate politico-economică. (Detalii AICI)

Redăm, mai jos, comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României.