Liderul opoziției ruse ar fi fost otrăvit. Alexei Navalny a fost dus la terapie intensivă și este inconștient (VIDEO)

Liderul opoziției ruse ar fi fost otrăvit. Alexei Navalny a fost dus la terapie intensivă și este inconștient (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalny, poate cea mai proeminentă figură aopoziției din Rusia, este inconștient la spital după ce a fost otrăvit, a anunțat purtătorul său de cuvânt, potrivit BBC.

Liderul opoziției ruse ar fi fost otrăvit. Alexei Navalny a fost dus la terapie intensivă și este inconștient

Promotorul luptei anticorupție a început să acuze stări de rău în timpul unui zbor, astfel că avionul a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk, Rusia, a declarat Kira Yarmysh, pe Twitter. Ea a precizat că se crede că lui Alexei Navalny i s-ar fi pus otravă în ceai. În orice caz, spitalul a confirmat faptul că a fost internat.

În vârstăde 44 de ani, Alexei Navalny este unul dintre cei mai vocali critici la adresa președintelui Vladimir Putin. În luna iunie, el descria votul asupra reformei constituționale din Rusia – în urma căruia actualul șef de stat are dreptul să mai candideze pentru alte două mandate și să rămână în funcție până în anul 2036 – drept o „lovitură de stat” și o „încălcare a constituției ruse”.

Kira Yarmysh, responsabila lui Alexei Navalny pentru relația cu presa, a scris pe Twitter: „În această dimineață, Navalny revenea la Moscova, de la Tomsk. În timpul zborului, s-a simțit rău. Avionul a făcut o aterizare de urgență la Omsk. Alexei a fost intoxicat cu otravă. Chiar acum mergem la spital”.

„Suspectăm că Alexei a fost otrăvit cu ceva ce i s-a amestecat în ceai. Este singurul lucru pe care l-a băut de azi dimineață. Doctorii au spus că agentul toxic s-a absorbit mai rapid cu ajutorul lichidului cald. În acest moment, Alexei este inconștient”.

Ulterior, Kira Yarmysh a anunțat că Alexei Navalny, fondatorul Fundației Anticorupție, se află la terapie intensivă.

Agenția de presă TASS susține că Spitalul de Urgență din Omsk a confirmat internarea lui Nalvany, precum și că are probleme serioase. Imaginile de pe rețelele sociale îl înfățișează pe o targă, pe pista aeroportului, pe când era dus spre ambulanță.

Momentul de pe pistă, cu Navalny preluat pe targă de echipele medicale

Alexei Navalny a fost arestat de autorități în mai multe rânduri, dar susține că totul este o persecuție politică

Alexei Navalny și-a construit numele prin expunerea faptelor de corupție comise de oficiali ruși. El a catalogat formațiunea Rusia Unită a lui Vladimir Putin drept „partidul infractorilor și hoților”.

În anul 2011, Alexei Nalvany a fost arestat și încarcerat timp de 15 zile, pe fondul manifestațiilor izbucnite ca urmare a victoriei obținute de Rusia Unită la alegerile parlamentare. Protestatarii susțineau că partidul președintelui Vladimir Putin ar fi fraudat scrutinul.

În anul 2013, el avea să fietrimis la închisoare din nou, fiind acuzat de delapidare, dar a ieșit după scurtă vreme.

Navalny a încercat să se înscrie în cursa prezidențială din 2018, dar participarea la alegeri i-a fost interzisă pe motiv că ar fi comis fraude în trecut. Din nou, el a negat acuzațiile și a susținut că tot ce i se întâmplă are motivații politice.

Un an mai târziu, în 2019, Alexei Navalny a fost reținut din nou, iar în cele din urmă a primit 30 de zile de închisoare, pentru că a organizat proteste neautorizate.