Medicii nu îl lasă pe Alexei Navalny să părăsească Rusia pentru tratament, deși un avion urma să îl aducă în Germania / În organism ar fi fost găsită o substanță mortală, periculoasă și pentru cei din jur

Medicii nu îl lasă pe Alexei Navalny să părăsească Rusia pentru tratament, deși un avion urma să îl aducă în Germania / În organism ar fi fost găsită o substanță mortală, periculoasă și pentru cei din jur
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mikhail Voskresensky

Consiliera lui Alexei Navalny le-a cerut medicilor să nu împiedice eforturile pentru efectuarea unui tratamentîn străinătate. Kira Yarmish susține că doctorii care îl tratează pe criticul Kremlinului pentru o presupusă otrăvire au refuzat să permită scoaterea sa din țară pentru alte intervenții medicale, transmite The Guardian.

Medicii nu îl lasă pe Alexei Navalny să părăsească Rusia pentru tratament, deși un avion urma să îl aducă în Germania

Doctorii și-au anunțat decizia cu doar o oră înainte de momentul în care un avion trebuia să sosească, pentru a-l duce pe Alexei Navalny la un spital din Germania. În prezent, liderul opoziției ruse este în comă, la o unitate medicală din orașul siberian Omsk.

„Avionul pe care l-am organizat pentru evacuarea lui Alexei ar trebui să aterizeze într-o oră. Interzicerea transportării lui Navalny este un atentat la viața sa”, a scris Kira Yarmish, purtătoarea sa de cuvânt, pe rețelele sociale.

De partea cealaltă, medicul-șef al spitalului susține că starea lui Alexei Navalny este „instabilă”, fără să ofere și alte detalii. Ulterior, doctorul s-a încuiat în birou și a refuzat să răspundă și altor întrebări.

„Nu putem permite să fie transportat sub grija rudelor sale dacă starea pacientului suscită îngrijorare. Orice s-ar putea întâmpla. Chiar și cel mai rău lucru s-ar putea întâmpla”, a afirmat medicul-șef de la spitalul de urgență în care este internat Alexei Navalny.

În schimb, rudele lui Navalny susțin că doctorii s-au arătat gata să îl lase pe criticul Kremlinului în grija familiei sale, dar că s-au răzgândit brusc, cu puțin timp înainte de sosirea avionului.

„Nu este într-o stare prea bună și nu ne putem încrede în acest spital. Cerem să ni-l elibereze, astfel încât să îl putem trata la un spital independent, cu doctori în care avem încredere”, a declarat Yulia, soția lui Alexei Navalny, pentru jurnaliștii prezenți la spital vineri dimineață.

Un avion cu o echipă medicală la bord a decolat din Nurenberg, Germania, în primele ore ale zilei de vineri. Potrivit presei germane, aeronava se îndrepta spre Omsk și urma să revină în țară, la Berlin, cu Navalny. Spitalul Charite era gata să îl trateze.

În organismul lui Alexei Navalnyar fi fost găsită o substanță mortală, periculoasă și pentru cei din jur

Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție (FBK) create de Alexei Navalny, susține că în trupul activistului a fost depistată o substanță mortală, al cărui nume este păstrat secret din cauza misterului care învăluie situația, potrivit tvrain.ru.

Mai mult decât atât, potrivit acelorași afirmații, substanța ar fi „periculoasă” și pentru ceilalți, iar medicul-șef de la spitalul din Omsk a fost informat despre depistarea sa în organismul lui Alexei Navalny de către un reprezentant al poliției locale de transport.

Directorul FBK susține că, în aceste condiții, toți cei din jurul lui Alexei Navalny ar trebui să poarte costume de protecție împotriva substanțelor chimice.

Ultima oră