OMS: Tulpina COVID indiană a fost detectată „în cel puţin 17 ţări”

OMS: Tulpina COVID indiană a fost detectată „în cel puţin 17 ţări”
Foto: Hepta - DPA Images / Vijay Pandey

Variantă indiană a coronavirusului a fost detectată în „cel puţin 17 ţări”, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit OMS, varianta B.1.617, mai frecvent cunoscută sub numele de varianta indiană pentru că prima dată a apărut în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom, în „cel puţin 17 ţări”.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a spus OMS.

India se confruntă cu o explozie de cazuri, depăşind luni un record mondial de 352.991 de noi cazuri şi un record naţional de 2.812 decese. Crematoriile din capitala Indiei nu mai au spațiu pentru a incinera cadavrele și recurg la ruguri funerare improvizate, în parcări, parcuri sau pe alte terenuri libere.

România donează aparate de oxigen Indiei, stat lovit de un agresiv val epidemic

România va trimite ajutoare Indiei, în contextul în care această țară se confruntă cu unextrem de violent val epidemic.

Astfel, potrivit unei Hotărâri adoptate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, România va trimite în India 80 de concentratoare de oxigen, 75 de butelii de oxigen și 20 de dispozitive de oxigenoterapie.

„(1) Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantitățile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

(2) Transportul cantităților de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia”, se arată în Hotărârea cu numărul 24 aCNSU.

Totodată, Comitetul a dispus introducerea Indiei pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Asta înseamnă că persoanele care ajung în România din India vor trebui să stea în carantină 14 zile. Exceptate sunt persoanele pentru care au trecut cel puțin zece zile de la administrarea celei de-a doua doze de oxigen.

Organizația Mondială a Sănătății a catalogat situația din India drept„mai mult decât sfâşietoare”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe