Papa Francisc a lăudat o carte pentru copii cu poveşti cu iepuroaice lesbiene şi pinguini gay

Papa Francisc a lăudat o carte pentru copii cu poveşti cu iepuroaice lesbiene şi pinguini gay
Foto: independent.md

Papa Francisc a lăudat-o pe scriitoare italiană Francesca Pardi, care a publicat o carte pentru copii ce include povești cu iepuroaice lesbiene și un cuplu gay de pinguini.

Cartea a generat numeroase controverse, iar primarul din Veneția a interzis folosirea ei și a altor 50 de cărți în școlile locale. În urma acelei decizii, 250 de scriitori italieni de renume au cerut ca volumele lor să fie retrase din librăriile şi şcolile din Veneţia, pentru a „protesta astfel faţă de un gest îngrozitor de cenzură şi ignoranţă”. La rândul său, Suveranul Pontif a intervenit  în dezbateri și a trimis scriitoarei o scrisoare oficială în care a lăudat-o pentru inițiativă, notează The Guardian.

Francesca Pardi scrie în cartea „Piccolo Uovo” („Micul ou”) povestea unui ou care ajunge în grija unui cuplu de pinguini gay, unor iepuroaice lesbiene care au deja o familie, unei femele de hipopotam care este părinte unic, unui cuplu mixt de câini din rase diferite, dar şi a unui cangur care a adoptat doi pui de urs polar. Cei cu opinii conservatoare o critică pe scriitoare și o acuză că promovează teorii pro-homosexualitate.

Scriitoarea i-a trimis Papei un pachet cu mai multe cărți cu aceeași abordare și o scrisoare în care își justifică decizia de a publica această carte. „Multe parohii din ţara noastră ne murdăresc numele şi răspândesc informaţii false despre munca noastră, iar acest lucru ne răneşte profund. Îi respectăm foarte mult pe catolici. Mulţi dintre catolici ne respectă la rândul lor. De ce nu putem beneficia de sprijinul întregii ierarhii a Bisericii Catolice?”, a scris Pardi.

„Sfiinţia Sa este recunoscătoare pentru acest gest profund şi pentru sentimentele pe care el le evocă, sperând într-o continuare a acestei activităţi rodnice în slujba tinerelor generaţii care promovează valorile umane adevărate şi pe cele creştine”,  a fost răspunsul oficial al Vaticanului, trimis de Peter B. Wells, Secretar General la Vatican.

Vaticanul a susținut în mai multe rânduri că relaţiile homosexuale sunt „intrinsec bolnave” şi „contrare legilor naturii”, predicând o doctrină potrivit căreia persoanele gay ar trebui să ducă vieţi caste, pentru a putea fi considerate „buni catolici”. Actualul Papă a avut, însă, o abordare mult mai deschisă față de comunitatea gay.

Papa Francisc a susținut într-un discurs că Biserica Catolică nu poate „să se amestece spiritual” în vieţile persoanelor homosexuale, iar cu o altă ocazie a afirmat despre preoții gay că „dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi este bine intenţionat, atunci cine sunt eu ca să îl judec?”.