CORONAVIRUS | Studiu coreean: COVID-19 se poate reactiva la pacienții vindecați / Au fost multe cazuri când un pacient aflat în timpul tratamentului a fost testat într-o zi pozitiv, iar în alta negativ

CORONAVIRUS | Studiu coreean: COVID-19 se poate reactiva la pacienții vindecați / Au fost multe cazuri când un pacient aflat în timpul tratamentului a fost testat într-o zi pozitiv, iar în alta negativ
Foto: Hepta - Zuma Press / Cheng Min

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Coreea a elaborat un studiu, potrivit căruia noul coronavirus se poate reactiva la persoanele care au fost declarate vindicate.

51 de pacienți din Coreea de Sud, vindecați de COVID-19 și eliberați din carantină, au fost testați din nou pozitiv.

„În timp ce punem mai multă greutate asupra reactivării, efectuăm un studiu cuprinzător în acest sens. Au fost multe cazuri când un pacient aflat în timpul tratamentului a fost testat într-o zi pozitiv, iar în alta negativ”, a spus Jeong Eun-kyeong, directorul general al centrului.

Coreea de Sud, o rețetă de succes în lupta cu noul coronavirus

Coreea de Sud, una dintre țările în care s-a constatat cel mai timpuriu un focar de coronavirus la scară largă, a înregistrat doar 204 de decese până în prezent și o scădere a cazurilor noi (39 față de 1.189, vârful înregistrat pe 29 februarie). Până în prezent, s-au semnalat 10.423 cazuri confirmate cu COVID-19, cu 6.973 de pacienți eliberați din spital.

Cu una dintre cele mai eficiente abordări epidemiologice şi sociale, Coreea de Sud este în acest moment ţara care a reuşit cel mai bine să ţină sub control evoluţia pandemiei de coronavirus.

Teama de re-infecție la pacienții recuperați crește și în China, unde virusul a apărut pentru prima dată în decembrie anul trecut, în provincia Wuhan. Rapoartele arată cazuri de persoane testate din nou pozitiv sau chiar decedate, după ce au fost declarate recuperate și au părăsit spitalul, notează Bloomberg.com.

Provincia Wuhan a ieșit din izolare

Cu toate acestea, Wuhan, orașul chinez în care a izbucnit prima dată epidemia de coronavirus, a ieșit din izolare miercuri, după ce orașul a fost blocat timp de mai bine de două luni, de pe 23 ianuarie, pe fondul răspândirii coronavirusului.

Astfel, s-au ridicat restricțiile de circulație, deoarece capitala provinciei Hubei a înregistrat doar trei noi infecții confirmate în ultimele 21 de zile și doar două noi infecții în ultimele două săptămâni. Aproximativ 55,000 de persoane urmează să plece cu trenul din Wuhan miercuri. Peste 10,000 de călători au părăsit orașul cu avionul în măsura în care zborurile se reiau la aeroportul Wuhan Tiananhe.

În continuare, în centrele comerciale, supermarketurile sau parcurile care se redeschid, numărul vizitatorilor va continua să fie limitat. Nu este permisă încă redeschiderea şcolilor din provincia Hubei.

Însă un alt oraș din nord a înăsprit măsurile și le-a interzis oamenilor să iasă din case. Suifenhe City din Heilongjiang a restricționat circulația rezidenților, începând de miercuri. Locuitorii trebuie să rămână în case, iar dintr-o familie, poate pleca o singură persoană o data la trei zile pentru a cumpăra cele necesare. De asemenea, trebuie să se întoarcă în aceeași zi.

China ar fi vrut să impună un „adevăr oficial” și să raporteze aproape 4000 de morți, însă situația este mult mai gravă, potrivit unor cifre evocate într-un articol publicat de cotidianul Libération. Drept urmare, bilanțul s-ar situa între 50 000 și 97 000 de morți. Oficial, China a raportat 81.865 de cazuri. Aici, 3.335 de oameni au murit, 77.370 s-au vindecat și 176 sunt în stare critică.

La nivel mondial, se înregistrează peste 1,5 milioane de infectări și 88.500 decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe