UE a publicat contractul cu AstraZeneca, pe fondul disputei legate de livrarea vaccinului anti-COVID-19

UE a publicat contractul cu AstraZeneca, pe fondul disputei legate de livrarea vaccinului anti-COVID-19
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Uniunea Europeană a publicat contractul său cu AstraZeneca pentru vaccinul anti-COVID-19, pe fondul unui șir continuu de întârzieri la livrările de doze, relatează Euronews. Gestul vine în contextul în care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a analizat disputa cu compania farmaceutică, afirmând vineri la un post german de radio că nu există „nicio explicație plauzibilă” pentru întârzierea în furnizarea vaccinului său către blocul comunitar.

UE a publicat contractul cu AstraZeneca pentru vaccinul anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea da, chiar vineri, undă verde vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca alături de Universitatea Oxford. Ar fi al treilea ser imunitar aprobat pentru utilizare în UE, după cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Comisia Europeană a fost blocată într-un litigiu cu compania farmaceutică anglo-suedeză, după ce aceasta din urmă a anunțat că va livra mult mai puține doze țărilor UE comparativ cu cantitatea așteptată.

Astfel, UE caută căi legale prin care să garanteze livrarea tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 pe care le-a cumpărat de la AstraZeneca și alți producători de medicamente.

Președinta Comisiei Europene a întețit presiunea asupra AstraZeneca, în timpul interviului acordat unui post german de radio, reiterând poziția UE potrivit căreia contractul nu este ambiguu și exprimându-și dezacordul față de motivele cu care compania și-a justificat planurile de a reduce aprovizionarea cu cel puțin 60%.

„Nu există nicio explicație plauzibilă. Vrem să fie foarte clar acest lucru acum”, a declarat Ursula von der Leyen, la Deutschlandfunk radio.

„Există ordine obligatorii, iar contractul este clar ca apa”, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a respins justificările oferite de AstraZeneca, care a dat vina pe niște probleme de producție și care susține că înțelegerea cu UE o obligă doar să facă „cele mai bune eforturi” pentru a livra dozele.

„(Sintagma) cele mai bune eforturi însemna atât timp cât nu era clar dacă (cei de la AstraZeneca) pot dezvolta un vaccin. Acum am trecut de acel moment. Vaccinul este aici”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană a dorit să facă public contractul, iar ulterior l-a și făcut.

„Vrem să îl publicăm astăzi”, a afirmat Ursula von der Leyen. „Problema sunt datele sensibile, asta e clar. Dar practic: vrem să creăm transparență cu privire la aceste chestiuni pe care tocmai le-am abordat. Știm exact ce este în contract și de aceea este important pentru noi că acum este făcut public”, a continuat ea.

Atât AstraZeneca, cât și autoritățile britanice – Marea Britanie deja a dat undă verde vaccinului – insistă că serul este eficient la persoanele în vârstă. Îndoielile fuseseră stârnite de faptul că, în Germania, comisia de vaccinare a refuzat să recomande utilizarea sa imediată la cei cu vârste mai mari de 65 de ani.

Ultima oră
19:11 - Răzvan Fodor, totul despre cum s-a schimbat căsnicia lui după serialul Adela, de la Antena 1: A fost un an greut pentru toți (GALERIE FOTO)
18:51 - Incendiu violent joi seară în județul Prahova. Mai multe case au fost cuprinse de flăcări
18:47 - Moțiune de cenzură în Grecia după ce ninsoarea a blocat drumurile din țară. „Mii de oameni lăsați la cheremul vremii rele” (VIDEO)
18:37 - Antena 1 pregătește o nouă emisiune. Ce vedete vor participa la „Dancing on ice – Vis în doi”
18:35 - Noul selecționer speră la EURO 2024. Edi Iordănescu: O să dau tot ce am mai bun pentru echipa națională și la final să dea Dumnezeu să mergem împreună în Germania pentru turneul final
18:29 - Curtea Supremă a decis: Furtul comis cu masca de protecție pe față reprezintă furt calificat
18:17 - Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”
18:09 - Dan Vîlceanu: România și-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent. Suntem, probabil, singurul stat care are implementat un sistem IT pentru monitorizarea Planului (VIDEO)
18:04 - Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)
18:04 - Alexandru Arșinel s-a pensionat. Contractul său de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase nu a mai fost prelungit