Sfinții Constantin și Elena se sărbătoresc la data de 21 mai. Evenimentul este o sărbătoare cu data fixă, fiind celebrat atât de către ortodocși cât și de catolici. Odată cu această zi, sunt evocați Împăratul Constantin cel Mare și mama sa, Elena Augusta.
Pentru români, Sfântul Constantin și Elena mai aduce un important motiv de sărbătoare, căci sute de mii de cetățeni își sărbătoresc ziua onomastică. Fiind un bun prilej de petrecere, onomastica celor botezați cu numele de Constantin sau Elena aduce împreună toți membrii familiei pentru a le ura toate cele bune persoanelor sărbătorite.
Părinții aleg numele de sfinți pentru copiii lor din diferite motive, însă pentru cei mici și chiar și pentru cei mari este un adevărat moment de bucurie când își aniversează ziua de două ori în timpul unui an.
Elena își are originea în mitologia greacă. Este cunoscută drept fiica lui Zeus și a Ledei, dar și ca soția lui Menelaos. Se spune că răpirea acesteia de către Paris a fost motivul începereii Războiului Troian. Totodată, prenumele de Elena vine și din grecescul Helena sau Velena ce simbolizează strălucirea constantă a Soarelui.
Femeile numite Elena sunt femei norocoase, ce poartă întotdeauna în interiorul sufletului lumina și frumusețea.
Prenumele Constantin își are originea din limba latină, simbolizând hotărârea și fermitatea. Purtătorii acestui prenume de împărat sunt oamenii hotărâți, despre care se spune că rămân neclintiți în lupta cu ispitele, dar și cu greutățile vieții.
Numele de sfinți sunt extrem de populare pe teritoriul României, iar Împărații Constantin și Elena i-au inspirat adesea pe părinți să aleagă prenumele bebelușilor la botez. Iată că, în 2019, potrivit Antena1.ro, aproximativ două milioane de români își sărbătoarea onomastica la data de 21 mai.
Prenumele precum Elena și Constantin sunt întotdeauna urmate de derivate precum Ileana, Nuți sau Lenuța și de variantele masculine precum Costel, Costică, Costin. Pentru femei există prenumele Constantina sau Constanța, prenume ce își are onomastica odată cu sărbătorirea Sfinților Constantin și Elena.
Mai mult decât atât, se pare că numele de sfinți sărbătoriți pe data de 21 mai este mai popular în rândul femeilor, comparativ cu cel al bărbaților. Astfel că, potrivit sursei citate anterior și datelor din 2019, astăzi își sărbătoresc ziua de nume 1.160.116 de femei și 640.518 de bărbați.
De-a lungul timpului românii nu au optat numai pentru prenumele de Constantin sau de Elena, ci și de variante derivate care să încânte auzul. Dacă la bărbați cele mai populare prenume rămân derivate din Constantin, la femei acestea sunt împărțite astfel: 884.229 de persoane poartă numele de Elena, 124.773 se cheamă Ileana, și 69.944 poartă diminutivul Lenuța. Constanța au fost botezate 53.613 femei din România, 26.811 se numesc Constantina și alte 4.279 Leana alături de 1.467 de femei botezate Nuți, potrivit datelor din 2019.
În rândul bărbaților, cele mai populare nume sunt cele de Constantin și Costel. 495.656 de bărbați din România se cheamă Constantin, în timp de 80.037 se numesc Costel. Acestora li se adugă 33.386 de persoane cu numele de Costică, 20.002 cu numele Costin, 10.487 pe nume Costinel, 635 de bărbați se numesc Costi și 315 Costeluș, care își sărbătoresc astăzi ziua onomastică.