Ce „vedete” din politica românească nu mai intră în Parlament, după alegerile din 6 decembrie 2020. Foști premieri, deputați, senatori, parlamentari, europarlamentari și figuri publice cu mare notorietate

Ce „vedete din politica românească nu mai intră în Parlament, după alegerile din 6 decembrie 2020. Foști premieri, deputați, senatori, parlamentari, europarlamentari și figuri publice cu mare notorietate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare 2020 au schimbat destul de mult configurația Parlamentului României. Dacă în urmă cu 4 ani PSD a obținut un scor zdrobitor, iar împreună cu ALDE a format o majoritate în legislativ, în prezent, în urma scrutinului din 6 decembrie, social-democrații și național-liberalii sunt mai echilibrați în ceea ce privește numărul de membri din Parlament.

Față de legislatura precedentă, vom vedea multe fețe noi în Parlament. AUR, partidul anti-sistem și USR PLUS, cele două formațiuni mici care și-au anunțat fuziunea, au prezentat nume noi pentru scena politică românească. Astfel, PMP (Partidul Mișcarea Populară) creat de către fostul președinte al României, Traian Băsescu și PRO România, partidul dizidenților din PSD în perioada Dragnea, condus de către Victor Ponta, nu vor mai avea reprezentanți în Camera Deputaților și Senat.

Politicieni vechi și persoane publice cu notorietate lăsate în afara Parlamentului

B1.ro a realizat o listă a numelor sonore care vor sta pe tușă cel puțin 4 ani, în urma alegerilor parlamentare 2020. Printre aceștia se numără „dinozaurii” care au fost pe liste, obișnuiți cu activitatea parlamentară de mult timp, dar și politicieni sau figuri publice fie au deținut alte funcții administrative importante ori au fost atrași pentru a maximiza șansele din punct de vedere electoral, prin capitalul imagologic.

Printre cei mai cunoscuți politicieni se numără Liviu Dragnea, aflat în închisoare, fost președinte PSD și al Camerei Deputaților, fost ministru, Varujan Vosganian, parlamentar de 30 de ani, membru în 5 partide de-a lungul timpului, fostul premier Victor Ponta, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, obșnuit și el cu politica decenii întregi, controversatul Mihai Goțiu, de la USR, neurochirurgul Leon Dănăilă, fostul fotbalist și antrenor Dorinel Munteanu, fostul candidat la Primăria Bacău, Sergiu Sechelariu – fratele celebrului DumitruSechelariu, decedat în 2013.

Lista politicienilor cu notorietate care nu mai intră în Parlament, în urma alegerilor din decembrie 2020

PSD

Liviu Dragnea

Florin Iordache

Eugen Nicolicea

Viorica Dăncilă

Carmen Dan

Iulian Iancu

Ecaterina Andronescu

Andreea Cosma

Marian Oprișan

Liviu Pop

Răzvan Cuc

Dănuț Andrușca

PNL

Leon Dănăilă

Ovidiu Raețchi

Adriana Săftoiu

USR PLUS

Mihai Goțiu

Emanuel Ungureanu

Vlad Alexandrescu

PMP

Eugen Tomac

Elena Băsescu

Cristian Diaconescu

Sergiu Sechelariu

Robert Turcescu

Dorinel Munteanu

Mihail Neamțu

PRO România

Victor Ponta

Călin Popescu Tăriceanu

Varujan Vosganian

Ilan Laufer

Nicolae Bănicioiu

PER

Cătălin Rădulescu

Șerban Nicolae

Liviu Pleșoianu

Codrin Ștefănescu

Marian Vanghelie

Marcel Pavel

Bogdan Stanoevici

Sanda Ladoși

Alții

Nicușor Dan

Nicolae Bacalbașa

Rezultate finale alegerile parlamentare 2020

Miercuri, 9 decembrie, BEC a anunțat rezultatele alegerilor parlamentare 2020, după numărarea tuturor voturilor, înainte de soluționarea contestațiilor.

Prezență la vot: 33,24%

Camera Deputaților

PSD – 28,90%

PNL – 25,19%

USR PLUS – 15,37%

AUR – 9,08%

UDMR – 5,74%

PMP – 4,82%

PRO România – 4,09%

PER – 1,12%

PPUSL – 1,1%

PRM – 0,55%

Senat

PSD – 29,32%

PNL – 25,58%

USR PLUS – 15,86%

AUR – 9,17%

UDMR – 5,59%

PMP – 4,93%

PRO România – 4,13%

PER – 1,33%

PPUSL – 1,19%

PRM – 0,65%

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti