Ludovic Orban: Acum prioritară este constituirea Camerelor Parlamentului

Ludovic Orban: Acum prioritară este constituirea Camerelor Parlamentului
Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat înainte de începerea unei noi runde de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR că prioritară este constituirea Camerelor Parlamentului și că este posibil ca noul Guvern să depună jurământul chiar săptămâna viitoare.

”Listele de miniştri le vom stabili după finalizarea negocierilor”

„Acum prioritară este constituirea Camerelor, astfel încât să se poată demara consultările de la Cotroceni declanşate de preşedintele României”, a afirmat Orban, potrivit Agerpres.

La întrebarea despreposibilitatea ca noul Guvern să fie votat şi să depună jurământul săptămâna viitoare, politicianul a răspuns:

”Cred că dacă există bunăvoinţă prevederile regulamentare permit, dar să vedem cum se va aşeza Parlamentul. În ceea ce ne priveşte, ne vom face temele, vom munci până vom avea gata programul de guvernare, lista Guvernului şi toate celelalte, protocolul de coaliţie şi celelalte elemente de negociere. (…) Listele de miniştri le vom stabili după finalizarea negocierilor”, a mai spus Ludovic Orban.

De asemenea, cu cinci zile înaintea Sărbătorilor de Crăciun, Klaus Iohannis le-a cerut liderilor PNL să grăbească finalizarea negocierilor pentru formarea noului guvern, începute acum aproape 10 zile. Șeful statului își dorește ca noul Guvern să fie definitivat „cât mai repede cu putință”, au declarat surse liberale pentru Libertatea.

”Eu am respectat mandatul Biroului Politic”

După negoierile de sâmbătă, preşedintele PNL,Ludovic Orban, a declarat că el a respectat mandatul Biroului Politic Naţional (BPN) şi este convins că toţi parlamentarii liberali vor respecta deciziile partidului.

”Eu am respectat mandatul Biroului Politic întru totul. Mandatul (…) a fost acela de a merge pe una dintre variantele propuse. Prima variantă a fost acceptată, anume Florin Cîţu – premier şi preşedintele PNL – preşedintele Camerei Deputaţilor. A doua prevedere din protocol legată de respectarea ponderii a fost respectată: în structura Guvernului, PNL deţine premier şi nouă ministere, nu cum s-a prezentat în percepţia publică. Deci, din punctul ăsta de vedere, noi am respectat mandatul BPN. În ceea ce priveşte repartizarea ministerelor, sigur că nu mai suntem guvern monocolor, cum am fost în ultimul an şi o lună, avem parteneri, trebuie să ţinem cont de punctul de vedere al partenerilor. Nu trebuie să există nicio problemă – şi de la această premisă trebuie să plecăm – în faptul că un portofoliu e deţinut de o altă formaţiune politică din coaliţie. Noi suntem parteneri, formăm o echipă, avem un program de guvernare şi susţinem toate proiectele de dezvoltare ale României prin orice minister, indiferent cine conduce ministerul respectiv”, a afirmat Orban, la finalulzilei denegocieriîn cadrul coaliţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:39 - Primele reacții ale liderilor lumii după anunțul retragerii lui Joe Biden. Pentru ce a fost lăudat actualul președinte SUA
07:19 - Kamala Harris este pregătită „să câștige nominalizarea democraților” pentru alegerile prezidențiale din SUA, după retragerea lui Joe Biden
23:53 - Prima reacție a Kremlinului după retragerea lui Joe Biden de la alegerile prezidențiale din SUA. Dmitri Peskov a spus care este „prioritatea” Rusiei
23:35 - România a câștigat Campionatul European U20 Divizia B la baschet
23:14 - Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA. Alte nume vehiculate în afară de Kamala Harris, principala favorită
22:51 - Ștefan Popescu, despre Kamala Harris: Un personaj cu care Biden și anturajul său nu au avut o chimie specială. Nu i s-a delegat niciun dosar important. Nu stă strălucit în sondaje (VIDEO)
22:32 - Un bărbat a murit în timpul unei drumeții în Masivul Vâlcan
22:13 - Liderul republican al Camerei Reprezentanților îi cere demisia lui Joe Biden. Mike Johnson: Perspectivele democraților nu sunt mai bune cu Kamala Harris
21:49 - Donald Trump, după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială: Va rămâne de departe cel mai slab președinte din istoria țării noastre. Sistemul a făcut tot ce a putut pentru a-l proteja
21:34 - Claudiu Năsui, despre datoria publică a României: Întrebarea este dacă am ajuns la 54% din PIB și avem ce să arătăm. Datoria pentru pensii e total separată și e imensă (VIDEO)