Ludovic Orban, despre adoptarea tacită a legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc: În loc să mă amenințe, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi, pentru a fi respins (VIDEO)

Ludovic Orban, despre adoptarea tacită a legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc: În loc să mă amenințe, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi, pentru a fi respins (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ludovic Orban a declarat că s-a ajuns la adoptarea tacită, în Camera Deputaților, a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, deoarece președintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu, nu a pus proiectul pe ordinea de zi a plenului, pentru a putea fi respins. Deoarece actul normativ nu mai ajuns la vot în plen în termenul prevăzut, acesta a trecut tacit. La rândul său, Florin Roman, liderul deputaților liberali, a susținut că totul este rezultatul unui troc politic PSD – UDMR.

Ludovic Orban, reacție după adoptarea legii privind autonomia Ținutului Secuiesc

Ludovic Orban a dat vina pe PSD, mai ales pe liderul Marcel Ciolacu, pentru adoptarea tacită, în Camera Deputaților, a proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„Președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, în loc să facă conferințe de presă în care să lanseze amenințări și acuzații la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților, să pună pe ordinea de zi a plenului acest act normativ pentru a fi reaspins. Cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ, cu avizele negative de la comisiile de specialitate. Nu exista niciun impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi și pentru a fi respins. Cu siguranță, în camera decizională PNL va vota împotriva acestui proiect de lege, care excede cadrul constituțional. Atrag atenția celor care conduc cele două Camere să urmească procesul legislativ și să respecte procedurile. Repet: acest act legislativ a trecut tacit, pentru că cei care conduc Camera Deputaților nu au pus pe ordinea de zi a plenului, deși au pus alte proiecte care poate nu respectau toate regulile, acest proiect pentru a fi respins de deputați”, a declarat, miercuri, șeful Guvernului.

Ludovic Orban, despre adoptarea tacită a legii privind autonomia Ţinutului Secuiesc: În loc să mă amenințe, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi, pentru a fi respins

Florin Roman (PNL): Autonomia Ţinutului Secuiesc, troc politic PSD-UDMR

La rândul său, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a susținul că trecerea tacită a acestui proiect de lege este rezultatul unui troc politic PSD-UDMR.

„Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de Administraţie Publică. Stenograma ședintei din 23 aprilie arată că cel care a făcut anunţul este chiar Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Trocul acestei înţelegeri este susţinerea parlamentara de care PSD are nevoie de la UDMR, pentru a-şi promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID”, a declarat Florin Roman.

Un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, depus de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, a trecut tacit de Camera Deputaților, pe 23 aprilie. Asta deși avea avize negative în comisiile de specialitate. Premierul susține că este și evident neconstituțional.

Potrivit proiectului, depus de Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza, Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică. Limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc. Statutul de regiune autonomă poate fi desființat numai printr-un referendum local.

Senatul este for decizional în acest caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe