Ludovic Orban: Prin această modificare a rectificării, PSD a transmis că vrea să nu se mai poată plăti salariile și pensiile. Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față (VIDEO)

Ludovic Orban: Prin această modificare a rectificării, PSD a transmis că vrea să nu se mai poată plăti salariile și pensiile. Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor în momentul de față (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a criticat PSD, luni, pentru modificările propuse cu privire la rectificarea bugetară și a amintit că restul fomațiunilor politice „nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban critică PSD pentru modificările propusela rectificarea bugetară și avertizează cu privire la efectele lor

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de presă, luni, prim-ministrul României a fost întrebat ce crede despre suplimentul propus pentru profesori de aproximativ 500 de euro, ocazie cu care demnitarul a subliniat că „bugetul nu își mai permite nicio creștere a cheltuieilor în momentul de față”.

Întrebat dacă Guvernul își menține intenția de a merge la Curtea Constituțională în cazul în care rectificarea bugetară va fi adoptată cu modificările propuse de PSD, Ludovic Orban a răspuns: „Noi ne vom bate și vă readuc aminte că celelalte formațiuni politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României. Sigur că în plen așteptăm aceeași atitudine și dacă formațiunile politice vor adopta aceeași atitudine ca în Comisia de buget-finanțe, vom putea retrimite raportul la Comisia de buget-finanțe, astfel încât să împiedicăm adoptarea modificărilor”.

De asemenea, întrebat dacă va fi atacat la CCR și proiectul privind suplimentul pentru profesori, el a afirmat: „Cu siguranță, orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare, în conformitate cu decizii anterioare ale Curții Constituționale, este neconstituțional și noi, ca Guvern, avem obligația de a ataca la Curtea Constituțională toate legile pe care le considerăm neconstituționale”.

Mesajul premierului vine în contextul în care parlamentarii din Comisia de buget au adus mai multe modificări rectificării bugetare. La propunerea PSD, ei auabrogat articolul privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%. Printre altele,comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

„Amendamentele adoptate la Ordonanța de rectificare provoacă o creștere a cheltuielilor publice cu 1,7% din Produsul Intern Brut pe anul 2020 și o creștere de 4,8% – 4,8%, repet, ca să se știe – o creștere din Produsul Intern Brut pe anul 2021. Este total nesustenabilă și asta însoțită și de amendamentul bizar al lui Orlando, care reduce de la 44%, la 40% din Produsul Intern Brut limita de îndatorare a bugetului, ceea ce practic aruncă România în faliment”, a subliniat prim-ministrul Ludovic Orban.

Întrebat dacă acest lucru ar însemna noi împrumuturi pe care România ar trebui să le facă, premierul a explicat: „Nu mai poți să faci, nu mai poți să faci, pentru că dacă plafonul se coboară la 40%, îți atingi plafonul de îndatorare într-un termen foarte scurt și nu mai poți să te împrumuți, și nu mai ai bani să faci față cheltuielilor. De fapt, PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis următorul mesaj, că vrea să nu se mai poată plăti salariile, să nu se mai poată plăti pensiile, să nu mai poată fi susținute investițiile și să bage România în incapacitate de plată”.