Marcel Ciolacu: E posibil să nu se constituie Parlamentul pe 21 decembrie / Dacă vrei să iei în batjocură votul românilor şi împarţi tu tot, după cheremul tău, normal ca reacţia să fie în aceeaşi măsură

Marcel Ciolacu: E posibil să nu se constituie Parlamentul pe 21 decembrie / Dacă vrei să iei în batjocură votul românilor şi împarţi tu tot, după cheremul tău, normal ca reacţia să fie în aceeaşi măsură
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că e posibil ca noul Parlament să nu se poată constitui pe 21 decembrie, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, din lipsă de cvorum. Ciolacu a insistat că el nu instigă la absenteism, ci doar remarcă faptul că unii ar putea avea probleme în acea zi și să nu vină. Pe de altă parte, el a dat de înțeles că unii parlamentari ar putea să lipsească în semn de protest față de președintele Klaus Iohannis: „Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor, (…) normal că reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”.

Marcel Ciolacu: Ce m-a deranjat foarte mult a fost acest troc al gemenilor eşecului

Luni, într-o intervenție pentru RTV, Marcel Ciolacu i-a catalogat pe Ludovic Orban, liderul PNL, și pe Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, drept „gemenii eșecului”. El s-a arătat deranjat că șeful statului a discutat separat cu liderii PNL, USR-PLUS și UDMR, înainte să înceapă oficial consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea premierului. Ciolacu n-a văzut cu ochi buni nici negocierile dintre reprezentanții acestor partide din weekend.

„Ce m-a deranjat foarte mult, fiind neconstituţional şi lucru în premieră pentru politica românească, acest troc al gemenilor eşecului. S-au strâns şi au împărţit toate funcţiile din Parlament cum şi-au dorit ei. Trei hotărâri ale CCR-ului, Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului și Regulamentul plenului comun nu permit acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, precizând că PSD va apela la toate căile legale posibile astfel încât „aceste trocuri de împărţire” să nu aibă rezultat.

Ciolacu a mai spus că PSD va avea candidați la șefia ambelor camere ale Parlamentului.

Marcel Ciolacu susține că e posibil ca noul Parlament să nu se constituie pe 21 decembrie

Liderul social-democrat, care în prezent e și președinte al Camerei Deputaților, a mai susținut că e posibil ca noul Parlament să nu se constituie pe 21 decembrie, așa cum a spus Iohannis, din lipsă de cvorum.

„Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament, în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie”, a precizat el.

Întrebat dacă social-democraţii plănuiesc să lipsească în ședința de constituire a noului Parlament, Ciolacu a răspuns că el nu vrea să instige, dar „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”.

„Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor şi te duci tu la Vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu, după cheremul tău, cum îţi vine ţie, tot ce reprezintă Parlamentul, atunci normal ca reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe