USR-PLUS s-a opus eliminării pensiilor speciale ale foștilor securiști / Mai mulți politicieni din prima linie a USR-PLUS au rude cu legături cu fosta Securitate

USR-PLUS s-a opus eliminării pensiilor speciale ale foștilor securiști / Mai mulți politicieni din prima linie a USR-PLUS au rude cu legături cu fosta Securitate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia parlamentarilor USR-PLUS de a demisiona în bloc sub pretextul că nu doresc să beneficieze de pensii speciale a fost primită cu rezervă, pentru că gestul vine în plină campanie electorală și nu va avea efectul pretins de deputații și senatorii Uniunii. Mai mult decât atât, declarația lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a explicat că demersul nu va duce la pierderea dreptului la pensii speciale și l-a reclamat drept „populism ieftin”, a deschis o nouă dimensiune a discuțiilor pe acest subiect.

„Singura soluţie echitabilă şi corectă este, dacă vrem să vorbim despre pensiile speciale, ştergerea, abrogarea tuturor pensiilor, inclusiv pensiile magistraţilor şi pensiile foştilor securişti, ofiţerilor. Restul este un populism ieftin şi nu rezolvă absolut nimic. (…) Noi când am propus ștergerea tuturor pensiilor, inclusiv ale magistraților și foștilor lucrători ai Securității, USR a votat împotrivă”, a spus Kelemen Hunor, într-o declarație pentru RFI.

Pe lista USR-PLUS se regăsesc mai mulți candidați ale căror rude se încadrează în definiția de „foști securiști”, remarcă stiri365.net, care notează că printreaceste nume se află deputatul Claudiu Năsui, al cărui tată a fost acuzat că a făcut parte din structurile Securității, acesta fiind implicat și în afacerea Motorola, dar și candidații USR la Camera Deputaților: Corneliu Răducanu-Morega, ginerele eroului muncii socialiste Ilie Morega, respectiv Ramona Mirela Tofan, fiica fostului prim-secretar PCR Neamț, Constantin Dospinescu.

În plus, din USR-PLUS fac parte și alți lideri importanți care au rude cu legături cu fosta Securitate. Doi dintre aceștia sunt chiar Dacian Cioloș,al cărui unchi este generalul Virgil Ardelean, și Vlad Voiculescu, al cărui tată a fost dovedit că a colaborat cu fosta Securitate, în acest sens existând chiar și o decizie a Curții de Apel București.

Discuția scoate în lumină o controversă de moralitate a USR-PLUS, care pretinde public că promovează și susține oameni noi în politică, dar și una de legalitate -cel puțin în cazul lui Claudiu Năsui se poate vorbi chiar de un conflict de interese.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe