Elevii din ciclul primar și cei din ciclul liceal să fie prezenți zilnic la școală, recomandă INSP

Elevii din ciclul primar și cei din ciclul liceal să fie prezenți zilnic la școală, recomandă INSP
Foto: pixabay

Autoritățile sanitare din România recomandă ca elevii din anii terminali și cei din ciclul primar să se prezintela cursurile școlare zilnic. De asemenea, oficialii sugerează caceilalți copiisă învețe jumătate din materia de anul viitor în regim online și jumătate cu prezență fizică la școală, transmit jurnaliștii de la Edupedu.ro.

”INSP-ul recomandă, în special pentru școlarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a și clasa a XII-a, așa cum a fost și anul acesta, să fie favorizați în acest proces și, dacă este posibil, să fie prezenți zilnic la școală”, a declaratAlexandra Cucu, directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, pentru Pro TV.

Probleme înainte de începerea anului școlar.Elevii din clasele 0-IV și cei din a VIII-a și a XII-anu vor avea suficient spațiu în clase

Alexandra Cucu, directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică(INSP) a avertizat că în contextul în care elevii din ciclul primar și cei din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a vin zilnic la școală, iar„ceilalți vin jumătate din timpul normal de lucru, e posibil ca în unele dintre școli să fie necesare și spații suplimentare”.

Într-un proiect de ordonanță de urgență privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare, publicat de reprezentanții MinisteruluiEducației și Cercetării, apare reglementarea prin careinspectoratele vor cere primăriilor să le pună la dispoziție clădiri suplimentare.

“Ministerul Educației și Cercetării, prin inspectoratele școlare, solicită autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ alte spații adecvate.”

Menționăm faptul că potrivit proiectului,Ministerul Educației poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată.

Ghid cu măsuri sanitare pentru începutul anului școlar

În plus,INSP a propusun ghid cu măsuri de protecție socialăpentru începutul anului școlar 2020-2021. Medicul Alexandra Cucu susține că „în ghidul nou amredus această distanță (n.red. distanța fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, la cursuri, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), adică 1 metru. Astfel încât prin aranjarea, rearanjarea și redistribuirea băncilor în clasă să se păstreze distanța între copii, acomodând în același timp un număr mai mare de copii la școală. Deci printr-o bună organizarea spațiului se poate ajungesă avem cât mai mulți copii în clasă”, spune directorul CNEPSS.

Cum vor respecta elevii distanța socialăîn timpul recreațiilor

Specialistul în domeniul sanitar, Alexandra Cucu, a explicat că „pauzele le facem prin intrarea succesivă la școală. Oricum și intrarea, și atunci și pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toți copiii la ora 8:00, ci două clase, trei clase intră la 8:00, următoarele la 8:15, următoarele la 8:30, 8:45 și atunci și pauzele vor fi decalate. Probabilitatea să fie foarte mulți în pauze este astfel redusă la numărul de clase care intră deodată. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”.

Potrivitcalendarului școlarprezentat de Ministerul Educației, cursurile vor începe luni, 14 septembrie 2020, iar anul școlar se structurează pe două semestre, pe parcursul a 34 de săptămâni. Anul școlar se va încheia pe 18 iunie 2021. În cazul în care criza pandemică declanșată declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 va face și mai multe victime în al doilea val de infecții cu Covid-19, este posibil ca lucrurile să ia o cu totul altă întorsătură.

Urmăriți B1TV.ro și pe