EXCLUSIV // Când ar putea să fie eliminată obligativitatea purtării măștii. Ce părere are dr. Adrian Marinescu despre scenariul controversat prezentat de către dr. Streinu-Cercel

EXCLUSIV // Când ar putea să fie eliminată obligativitatea purtării măștii. Ce părere are dr. Adrian Marinescu despre scenariul controversat prezentat de către dr. Streinu-Cercel
Foto: Pixabay

Medicul Adrian Streinu-Cercel a stârnit un val de comentarii negative în mediul virtual, după ce a declarat că masca va rămâne obligatoriu de purtat până în anul 2023 în România. Adrian Marinescu însă, medic al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, nu crede cu tărie în acest scenariu.

Totul ține de eficiența campaniei de vaccinare, crede medicul Adrian Marinescu.

„Depinde de mai multe lucruri și anume: Cât de eficientă va fi campania de vaccinare și nu doar în România. Dacă vom avea 70-80% dintre oameni vaccinați, e o altă discuție, ne putem gândi și la măsuri de relaxare. Oricum, acele măsuri de relaxare vor veni treptat și implicit, e foarte probabil că se va renunța la mască în mod treptat.

Totuși, este foarte greu de spus… Pentru 2021 este posibil ca din toamnă, în unele locuri – de exemplu spații deschise, să se renunțe la ea. Dar nu va dispărea cu totul în acest an. Că se va renunța la mască în 2022 sau nu, este imprevizibil”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Dr. Adrian Marinescu: „Măcar o treime din populație vaccinată pentru rezultate semnificative”

Dacă România va derula o campanie de vaccinare eficientă, primele rezultate se vor vedea rapid, crede Adrian Marinescu.

„Lucrurile acestea le vom vedea destul de repede, pentru că cei care se vor vaccina, nu se vor îmbolnăvi. Dar dacă vrem să vedem concret, pe plan național, în fiecare țară, trebuie să fie un procent clar de persoane vaccinate, de măcar o treime din populație”, a mai transmis medicul.

Declarația controversată a medicului Adrian Streinu Cercel

Duminică, 17 ianuarie, după ce i-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID-19, Adrian Streinu-Cercel a declarat că masca va rămâne în continuare obligatorie încă 2 ani pe lângă cel în curs. Afirmațiile sale au revoltat internauții, care au lansat ample dezbateri.

„Teoretic, după a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat medicul.

În timpul pandemiei, medicul Streinu-Cercel a avut mai multe inițiative controversate. În luna aprilie a propus Guvernului izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani, pe o perioadă de 3 luni și a cerut chiar despărțirea bătrânilor de familiille lor.