Achizițiile de autoturisme electrice s-au prăbușit. Cu ce probleme se confruntă cei care dețin astfel de vehicule

Achizițiile de autoturisme electrice s-au prăbușit. Cu ce probleme se confruntă cei care dețin astfel de vehicule
Foto simbol: Pixabay

Mirajul automobilelor electrice începe să se risipească. Șoferii își pierd rapid interesul față de mașinile electrice atât din cauza prețului de achiziție ridicat, dar și a scumpirilor la curent, potrivit walesonline.co.uk. După scumpirile uriașe din 2022, prețurile la benzină au scăzut în 2023. Între timp, prețurile la motorină au scăzut la cel mai mic nivel de după începerea războiului din Ucraina.

Numărul de șoferi care sunt dispuși să își investească banii într-o mașină electrică a scăzut la mai puțin de o cincime față de anul trecut.

„Cea mai importantă problemă a electrificării este accesibilitatea pentru clasa de mijloc. Cu asta ne luptăm acum – cât de repede putem reduce costurile pentru a aduce EV [vehiculul electric] la un nivel de accesibilitate pe care oamenii îl pot plăti fără subvenții”, a declarat Carlos Tavares, directorul executiv al Stellantis.

De asemenea, lipsa punctelor de încărcare pe drumuri a pus sub presiune adoptarea vehiculelor cu încărcare la priză. Potrivit Societății producătorilor și comercianților de autovehicule (SMMT), anul trecut a fost construit un singur încărcător public nou la fiecare 53 de mașini electrice vândute.

Potrivit datelor publicate de RAC în ianuarie, costul de încărcare a unei mașini electrice pe drum pentru drumuri lungi este acum mai scump decât cel al alimentării echivalentelor lor pe benzină și diesel.

Urmăriți B1TV.ro și pe