Amenzile pot fi uriașe: noi reguli referitoare pneurile românilor

Amenzile pot fi uriașe: noi reguli referitoare pneurile românilor
foto: Min. Economiei

Ministerul Economiei şi Registrul Auto Român anunţă noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil.

Amenzile pot varia de la cele minime, între 1.000 lei şi 10.000 lei, la cele maxime, cuprinse între 10.000 lei şi 40.000 lei.

Furnizorii de servicii de stocare trebuie să se asigure că furnizorii care vând pneuri pe site-urile lor afişează eticheta şi fişa cu informaţii.

România își armonizează legislația cu Regulamentele UE în vigoare

„Este sezonul în care șoferii, dar și operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operațiuni de transport, își pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoștință de cauză atunci când achiziționează anvelope.
Această Hotărâre de Guvern are ca scop creșterea siguranței, a protecției sănătății, a eficienței economice și de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România își armonizează legislația cu Regulamentele UE în vigoare”, a transmis ministrul Florin Spătaru.

Prin acest proiect de act normativ se urmăreşte asigurarea cadrului naţional privind sancţiunile şi mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 privind etichetarea pneurilor în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil şi alţi parametri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1369 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 pentru următoarele categorii (aşa cum sunt definite ele în Regulament): furnizori de pneuri, distribuitori de pneuri, furnizori/distribuitori de vehicule și furnizori de servicii de stocare.

Noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piaţă referitoare la eficienţa consumului de combustibil

Se instituie astfel o serie de obligaţii pentru furnizorii şi distribuitorii de pneuri, pentru furnizorii de servicii de stocare (care trebuie să se asigure că furnizorii care vând pneuri pe site-urile lor afişează eticheta şi fişa cu informaţii) şi pentru autorităţile care trebuie să verifice exactitatea informaţiilor de pe etichetele pneurilor şi să impună sancţiuni, în vederea respectării prevederilor legale.

Noile reguli se aplică pneurilor pentru autoturisme (pneuri C1), autobuze şi autocare, vehicule uşoare şi grele pentru transport de marfă, remorci uşoare şi grele (pneuri C2 şi C3), spre deosebire de Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 care se aplica doar pentru pneuri C1 şi C2.

Valoarea amenzilor variază

Pe lângă normele privind etichetarea, actul normativ stabileşte care sunt contravenţiile şi valoarea sancţiunilor aplicabile acestora.

În funcţie de gravitatea contravenţiei amenzile pot varia de la valori între 1.000 lei şi 10.000 lei, amenda minimă, la valori între 10.000 lei şi 40.000 lei, amenda maximă.

Conform noilor reglementări, Ministerul Economiei este desemnat ca autoritate naţională competentă pentru coordonarea aplicării dispoziţiilor Regulamentului, iar Regia Autonomă ”Registrul Auto Român” reprezintă autoritatea naţională competentă şi autoritatea responsabilă pentru verificări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`