Cum poți să scapi de amendă dacă ai uitat să plătești rovinieta. Soluția la care apelează șoferii români

Cum poți să scapi de amendă dacă ai uitat să plătești rovinieta. Soluția la care apelează șoferii români
Foto: Pixabay.com

Rovinieta se poate cumpăra pentru o zi, o lună, șase luni sau un an. Totuși, din mai multe motive, mulți șoferi uită să plătească rovinieta atunci când pleacă la drum și ajung, inevitabil, într-o zonă cu camere. În momentul în care trec printr-o zonă cu camere, aceștia vor fi amendați, însă există și o modalitate prin care pot scăpa de sancțiuni.

Mulți șoferi nu știu că există posibilitatea să scape de amendă, cu o singură soluție, în cazul în care au uitat să plătească rovinieta.

Cum poți scăpa de amendă dacă nu ai plătești rovinieta

Șoferii care circulă pe drumuri naționale, europene sau pe autostrăzile din țara noastră sunt obligați să plătească rovineieta, cunoscut și drept taxa de drum și implementată în 2002.

Dacă taxă auto nu este achitată, din varii motive, conducătorii auto riscă să fie amendați. Aceștia sunt sancționați atunci când sunt surprinși, pe drumurile menționate mai sus, de camere dedicate verificării plății rovinietei.

Totuși, șoferi pot apela la o metodă care să îi scape de amendă. În cazul în care ai uitat să plătești taxa de drum și ai fost surprins fără rovinieta, numărul de înmatriculare a intrat automat în baza de date ca fiind unul ce nu are taxa de drum plătită.

Șoferii pot scăpa însă de amendată dacă efectuează plata rovinietei, în cursul aceleiași zile, până la ora 23:59.

Sistemul MAI va face o verificare a tuturor numerelor ce au figurat cu rovinieta neplătită. În cazul în care o persoană figurează că a plătit taxa de drum, în aceeași zi, până la ora 23:59, atunci sunt scutite de amendă.

Ce amendă riscă cei care nu plătesc rovinieta

Taxa de drum este obligatorie pentru șoferii din România. Amenda pentru neplata rovinietei poate fi acordată în două modalități. Spre exemplu, polițiștii pot opri șoferul în trafic, pe traseu și îl pot sancționa, după ce acesta a început să figureze în sistem fără taxa de drum plătită.

În acest caz, amenda va fi dată pe loc.

Totuși, ea poate veni și prin poștă. Acest lucru se întâmplă dacă circulați pe drumurile naționale, europene sau autostrăzile din România, fără rovinietă și sunteți surprinși de una dintre camerele instalate centru verificare.

Dacă aceasta v-a surprins, atunci amenda va fi trimisă acasă, după ce angajații MAI au verificat numerele de înmatriculare înregistrate pentru neplata rovinietei.

Amenzile pentru neplata rovinietei sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei.

Ultima oră
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort
20:57 - România va plăti repatrierea pacienţilor COVID transferaţi în străinătate. Ministerul de Externe, abilitat să facă formalitățile. Hotărârea CNSU
20:39 - Zanni, câștigătorul ”Survivor România”, s-a întors în centrul de plasament în care a crescut: „Simt că nu am reglat conturile”
20:22 - Silviu Costan, ”Foca” de la ”Chefi la cuțite”, i-a furat iubita unui prieten: ”Ea m-a ales pe mine”
19:56 - Croații pot intra fără viză în SUA. De ce România încă nu e inclusă în programul Visa Waiver
19:41 - Kelemen Hunor: Am introdus în programul de guvernare măsurile propuse de UDMR pentru creșterea natalității. Lista facilităților
19:24 - Austria: Persoanele nevaccinate ar putea intra în lockdown. Cancelar: Sunt prea mulți cei care ezită şi amână
18:57 - Horoscop Alina Bădic, săptămâna 24 – 30 octombrie. Berbecii trebuie să înțeleagă că orice provocări au, ele vin cu un scop (VIDEO)